[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Temperatura apei  XML
Forum Index » Apa
Author Message
mariaienesel
Junior member
[Avatar]

IP:

Am o mare problema:
De fiecare data cand schimb apa la pesti, am grija ca noua apa sa nu fie prea rece (o tin la temperatura camerei). La final, dupa ce tot procesul de curatenie al acvariului e complet, apa are cam 23 de grade. Ce ma deranjeaza e ca orice as face, din cauza neonului meu imens, care e foarte puternic, apa se incalzeste mereu pana la 27 de grade (o temperatura deloc ok pt hoplo ai mei), orice as face. Cand se face seara sting neonul, temperatura scade pana pe la 25 de grade pe timpul noptii, iar dimineata cand neonul e reaprins, apa incepe iar sa se incalzeasca. Ciclul asta al temperaturii nu cred ca le place pestilor, dar habar nu am cum sa il opresc. Ceva sfaturi/trucuri de la alti acvaristi? M-am gandit sa pun un cub de gheata dimineata in apa , dar apoi miam dat seama ce idee proasta e si am renuntat .

This message was edited 1 time. Last update was at 10/02/2012 19:46:59

Nu judeca oamenii dupa dimensiunea acvariului lor, judeca-i dupa cunostintele lor...
scificuss
Senior member
[Avatar]

IP:

Stai linistita. In natura pot fi variatii si mai mari de 2 grade in 24 ore. Atata timp cat nu schimbi temperatura cu 8-10 grade in mai putin de 2-3 minute pestii nu vor fi afectati.

Multe din tainele acvaristicii le gasiti AICI.
[Yahoo!]
scorpionul
Aquamaster
[Avatar]

IP:

ceva detalii despre acvariul tau? cu capac sau fara, ce fel de neon...ca sa te putem ajuta

armonia vietii consta in echilibrul pe care il asiguram
[Yahoo!]
Bogdan_Musat
Membru de baza
[Avatar]

IP:

mariaienesel wrote:Am o mare problema:
...Ce ma deranjeaza e ca orice as face, din cauza neonului meu imens, care e foarte puternic, apa se incalzeste mereu pana la 27 de grade (o temperatura deloc ok pt hoplo ai mei), orice as face. Cand se face seara sting neonul, temperatura scade pana pe la 25 de grade pe timpul noptii, iar dimineata cand neonul e reaprins, apa incepe iar sa se incalzeasca. ...

fa o instalatie de ventilare, din coolere de PC,

Daca nu poti face mutari geniale, macar greseli fatale sa nu faci.
[Yahoo!]
calin_gherman
Ultra High Member
[Avatar]

IP:

Nu e tocmai ok o diferenta de temperatura de 4-5 grade in decurs de 30-60 minute....adica o scadere de la 27 cat zici ca tin neoanele temperatura curenta a apei si 23 cat spui ca are dupa schimb. Stresul termic este cea mai usoara metoda si factor favorizant in declansarea grisului. Iti spun asta din experienta profesionala...colegii doctoranzi intr-ale acvaristicii de la Acvariul public al Universitatii noastre, cand vor sa reproduca o boala parazitara necesara diferitelor studii care le fac, produc un soc termic...5-6 grade diferenta...si "obtin" rapid gris la pesti. Daca nu ti s-a intamplat pana acum te poti considera norocoasa (...cos ?): ori hoplo sunt mai rezistenti, ori diferenta nu e chiar atat de mare, cum am calculat eu...4-5 grade.
Ca solutii, ai doua: ori faci instalatie de coolere care-ti mentin temperatura la 25, in mod normal, ori in recipientul in care tii apa la temperatura camerei ptr declorinare introduci un incalzitor care va creste temperatura la 25-26. Instalatia de coolere iti va fi foarte utila la vara; incalzirea apei de schimb, iarna o practic eu si n-am probleme. Indiferent de metoda aleasa, scopul e acelasi: o diferenta cat mai mica intre temperaturile apei, pre- si post schimb. Bineinteles, sunt acvaristi, si sigur te vor sfatui, care fac schimb direct de la chiuveta, fara nici o problema...norocul lor. Mie mi-a placut ingrijorarea ta fata de acest aspect, aparent neinsemnat, si de aceea mi-am permis sa intervin.
Spor!

http://www.acvariu.ro/coppermine/index.php?cat=12817
[Email]
Bogdan_Musat
Membru de baza
[Avatar]

IP:

mariaienesel wrote:... Ce ma deranjeaza e ca orice as face, din cauza neonului meu imens, care e foarte puternic, apa se incalzeste mereu pana la 27 de grade (o temperatura deloc ok pt hoplo ai mei), orice as face. Cand se face seara sting neonul, temperatura scade pana pe la 25 de grade pe timpul noptii, iar dimineata cand neonul e reaprins, apa incepe iar sa se incalzeasca. ...

nu inteleg cum este montat acel neon, presupun ca ai un capac in care este introdus acest neon, altfel nu inteleg cum poate transfera asa de multa caldura catre acvariu, probabil doar in situatia in care caldura are un obstacol deasupra si lateral, caz in care ar fi bine sa montezi un cooler inclusiv pentru acest capac, pentru a evacua caldura acumulata

[Yahoo!]
adg_gaby
Junior member

IP:

am si eu o problema cu temperatura apei in casa este foarte cald deci si apa din acvariu se incalzeste (azi era aproape de 30) cumas putea sa scad temp apei acvariul meu are capac???

by koala: Vezi ca ti-am sters celalalt topic, deschis pe exact acelasi subiect.

This message was edited 1 time. Last update was at 13/06/2012 16:31:39

koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

Un ventilator care "bate" spre suprafata apei... temperatura va scadea cu 3-4 grade.

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
Bogdan_Musat
Membru de baza
[Avatar]

IP:

adg_gaby wrote:am si eu o problema cu temperatura apei in casa este foarte cald deci si apa din acvariu se incalzeste (azi era aproape de 30) cumas putea sa scad temp apei acvariul meu are capac???...

Poti folosi un ventilator/cooler de PC, orientat astfel incat sa scoata caldura de sub capac.
Ventilatorul il alimentezi cu un incarcator de la un telefon mobil. Chiar daca divera voltajul, functioneaza. Pentru a nu se supraincalzi incarcatorul si, in acest fel, toata jucaria sa se strice in maxim 2 zile, iti recomand sa folosesti si o priza programabila, pe care o setezi sa dea curent 3 timpi din 4, adica o pauza la 1 h, timp in care incarcatorul se va raci, iar aceasta "jucarie" va functiona mai mult timp.
Alte accesorii:
- niste cleme pentru a fixa cat mai bine ventilatorul de capac
- banda izolatoare

Ca functionare, merge pe principiul evaporarii apei, care are ca efect absorbtia de caldura si poti obtine o scadere de cateva grade, dupa caz. Pentru rezultate cat mai bune poti incerca cu mai multe coolere sau de puteri mai mari, de preferat cat mai silentioase. Avand in vedere ca se avapora apa, trebuie sa completezi mereu, pentru ca o sa pierzi cam 1 cm/zi.

Succes.

Daca nu te descurci sau te-ai incurcat pe undeva spune-ne ca telamurim noi.

[Yahoo!]
bebe panait
Unripe member
[Avatar]

IP:

Eu am un chiller improvizat - powerheadul unei pompe sau merge un filtru intern la care scoti buretii ( eu am bagat paie de plastic taiate marunt in loc de bureti) si spraybarul si lasi sa curga apa la o inaltime de 2-3 cm de suprafata apei( faci practic o recirculare a apei si o filtrare biologica) reduci temperatura cu cateva grade si oxigenexi apa printr-o valurire la suprafata. PS. scapi si de biofilm
stefanp
Moderator

IP:

Dar mai scapi si de co2 si faci zgomot...

Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Romanian Aquascaping Contest 2016

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]

Forum Index » Apa
Go to: