Io doar 7 (sa-mi bag, ce tanar si frumos sunt!) A se nota, ca indicatiile pretioase de la Tovarasu' au fost primite exact in anul de gratie 1972, cand am avut onoarea sa apar pe lume.
Bucuria mare a fost cand s-a deschis magistrala 2, luam 1 leu si ma plimbam de zevzec cu metroul, de la capat (Piata Unirii) pana la IMGB. Deh.. n-aveam iPhone si Flappy Birds pe vremea aia
Da nenea Dan, ai dreptate, nu am realizat, aveam noua ani cand s-a dat drumul, dar
nefiind bucurestean la vremea aceea prima data m-am dat cu el cand aveam paispe, da'
nu era decat magistrala 1.
Azi am ajuns acasa in acelasi timp, eu cu Noemi cu Vectra si nevasta cu masina ei (Volvo ales dupa doua criterii: verde cu tapiterie de piele ;) )
Intram in casa si ghici ce gasesc pe jos? Gobyul nou.
Il ridic de jos si vad ca da din coada si se chinuie sa respire.
Il arunc inapoi in acvariu si opresc pompele.
Aterizeaza in Sarcophyton-ul mic, dar oarecum cu burta in sus.
Il intorc cu un bat acrylic, apoi dau drumul la pompe (pentru oxigenare adecvata).
A mai respirat o perioada cu gura larg deschisa si urechile larg desfacute, apoi incet a revenit la un respirat cu un aspect mai normal.
Desigur ca si clownii s-au bucurat cand a ajuns in zona lor, si l-au pupat cu boticurile lor dragastoase. Cu cateva bete (acrylic again) in cap s-au calmat si gobyul a ajuns intr-o zona safe langa goby-ul micut.
Ulterior nu am mai urmarit ce se intampla ca mi-era foame, dar nu il vad nici pe nisip cu burta in sus, nici in vreo pompa.
Si nu ma intrebati cum a ajuns pe jos, ca habar n-am. Era la un metru de acvariu, asa ca teoria mea e ca s-as-a ridicat in aripioare la marginea bazinului si de acolo a sarit cat de departe a putut. Ultimii pasi i-a facut prin zvarcolire. Evident n-a gasit conditii mai bune.
Primul meu gand cand l-am vazut a fost: oh no, not yet another goby on the floor. L-am luat in mana sa vada pe care l-am pierdut, suspectul no1 fiind Amblyeleotris diagonalis din pico, nici gand unul din threesome.
Learning points to take home: cand gasesti un peste pe covor da-i o sansa. La fel si daca il gasesti pe parchet.
Voi ce ziceti, supravietuieste sau nu?
___________
Pana acum eram sarac dar mi-am cumparat un dictionar de sinonime si acum sunt nevoias, sarman, oropsit si necajit.
La intoarcerea din concediu, acvariul se prezinta satisfacator. Apa de osmoza era consumata pe jumatate, ceea ce ridica autonomia acvariului la 4 saptamani. Nu am simtit nevoia sa ma reped la un schimb rapid de apa. Insa am dat un cub de mancare congelata, moment in care am constatat ca acum am o pereche stabila de Amblyeleotris randalli, mancaciosi si sanatosi.
Puiul de Sarcophyton si-a dat in sfarsit drumul, aproape ca l-a ajuns pe cel din Noemi's Reef din urma. I-a priit lipsa mea de acasa.
Poza cu acvariul, pun si una dupa ce-l curat.
___________
Pana acum eram sarac dar mi-am cumparat un dictionar de sinonime si acum sunt nevoias, sarman, oropsit si necajit.
Dupa o perioada de renovari si regandire de strategie, sunt iar multumit de cum arata acest acvariu.
Singura problema e ca am piatra si echipamentul pentru un 150-200L (am scos parte din piatra si o tin in viata cu doua pompe intr-un recipient de plastic).
Ma mananca sa upgradez acest acvariu la un AquaNano100 de 130L. As lua piatra pe sus si as muta-o fara schimbari semnificative la aquascape. Astept momentul propice.
Poze cu 72W Cree 50:50.
Pozele cu Sarcophyton: am doi - trei pui rezultati din inmugurire la baza piciorului ciupercii mama.
This message was edited 3 times. Last update was at 06/03/2016 23:44:36
___________
Pana acum eram sarac dar mi-am cumparat un dictionar de sinonime si acum sunt nevoias, sarman, oropsit si necajit.
Joined: 08/02/2016 16:42:02
Messages: 196
Location: judetul iasului
IP:
Offline
Acesti Sarcophytoni sunt foarte spectaculosi in modul lor ciudat de a arata : )
Deci consideri ca daca au polipii inchisi fac fotosinteza, iar cand au polipii deschisi vor sa prinda si mancare din apa. Logic. Dar extrapoland aceasta, de exemplu la GSP, eu citisem pe undeva ca: daca au polipii deschisi fac fotosinteza, iar cand au polipii inchisi – nu fac. In alte cuvinte, consideri ca un coral moale fotosintetic si cu polipi multipli utilizeaza in principal zooxanthaele-le de pe epiderma corpului, si nu pe cele de la nivelul polipilor?
E o diferenta mare intre Sarcophyton si GSP.
Desi ambii sunt corali moi, Sarcophyton sunt leather corals, pe cand GSP se aseamana mai mult cu gorgonienii.
La Sarcophyton si Sinularia, exista tesut fotosintetic expus chiar si atunci cand polipii sunt retrasi complet. La ambii, polipii pot exprima sau nu tentacule, cu care captureaza probabil zooplancton. Am vazut polipi exprimati doar pe puii de Sarcophyton si in zonele de crestere de la margine, deci presupun ca polipii care nu au inca suficiente zooxanthelae au nevoie de suplimentare cu plancton. Sau poate tin tentacule pentru a captura zooxanthelae din apa. La Sinularia, nu am vazut polipii deschisi de mai bine de un an.
La GSP, gorgonieni, Zoanthus etc., daca polipul nu este deschis, coralul nu are tesut fotosintetic expus si nu face fotosinteza. Polipii de GSP au intotdeauna tentacule, dar nu cred ca le folosesc pentru a captura mancare, ci pentru a mari suprafata fotosintetica fara a mari rezistenta la curentul de apa.
___________
Pana acum eram sarac dar mi-am cumparat un dictionar de sinonime si acum sunt nevoias, sarman, oropsit si necajit.
Joined: 08/02/2016 16:42:02
Messages: 196
Location: judetul iasului
IP:
Offline
F. interesant, de obicei se stie ca un coral isi ,,mosteneste’’ culturile de alge simbionte de la coralul din care provine, nu ca le si prinde din apa. Dar in natura coralii se reproduc si sexuat, situatie in care progeniturile nu mai pot primi o zestre de alge de la parinti, si atunci trebuie sa le colecteze din masa apei. Oare si in acvariu exista zooxanthelae libere? : )
Legat tot de algele simbionte, te-as mai intreba de ce luminam coralii cu albastru, din moment ce zooxanthelae-le sunt plante ca oricare altele in privinta pigmentului fotosintetizant, care e capacitat cel mai bine de radiatia luminoasa din spectrul cald, nu din cel rece. Cu toate ca nu vreau sa parazitez cu intrebari generale acest topic... daca ai timp... multumesc
Din spectrul luminos doar albastrul patrunde cel mai adanc, de aici si culoarea apelor ...
Nici frumos pâna la douazeci de ani, nici cuminte pâna la treizeci si nici macar bogat pâna la patruzeci nu m-am facut. Dar si sarac asa ca anul acesta, ca în anul trecut si ca de când sunt, niciodata n-am fost…(Ion Creanga).
Sa luam cazul coralilor inalbiti (bleached) care si-au pierdut zooxanthelae si apoi isi revin. Ei cum isi recupereaza culoarea si algele fotosintetice?
Momentan eu am doi LPS Heteropsammia cochlea sanatosi si am cumparat un al treilea care a suferit probabil sub lumina prea puternica. Dupa o saptamana se hidrateaza foarte bine, are extensie buna a polipilor si prinde mancarea din coloana de apa fara probleme. Fac poze saptamanale cu evolutia acestui coral.
La plante, spectrul albastru si cel rosu favorizeaza cresterea, cu lumina verde neutilizata.
Cred ca si la coralii fotosintetici acelasi spectru e utilizabil, dar lumina rosie favorizeaza si algele nedorite.
___________
Pana acum eram sarac dar mi-am cumparat un dictionar de sinonime si acum sunt nevoias, sarman, oropsit si necajit.