Nu stiu de ce, dar cred ca si white balance-ul ii face un pic mai spectaculosi. Multumesc!
In realitate, mai spectaculoase sunt tentaculele super-transparent-gelatinoase, si acum il vad si pe cel mov ca si-a scos tentaculele, sunt albe dar gura ii e inchisa complet.
Citisem ca scot tentaculele noaptea - dar cred ca au rolul sa agate mancarea pe ciuperca dar nu si de transport. Sunt spectaculosi la mancat si azi le-am dat Ocean Nutrition plin de mici shrimpi. Am oprit filtrul si pompele, si cu siringa suflam cate 1-2 shrimpi catre palaria lor. Cand s-au saturat pestii, au inceput ajunga si la ei - insa nu foloseau tentaculele, abia acum il vad pe cel mov cu ele afara prima data.
Dar am ramas socat ca shrimpii aia pluteau asa pe ciuperca pana in dreptul gurii, si usor scapau inauntru. Am un film dar e prea miscat ... o sa mai fac.
Program de lumina, cam badaranesc fata de finetea practicata de ceilalti colegi care au controlat la sange fiecare ora in fiecare zi Am revenit de vreo 3 saptamani la 9 ore pe zi - de la ora 11 ziua pana la ora 20. Avantaj ca nu am nevoie de instalatie sa pornesc anti-stress cu luminile mai mici la 11 e deja lumina in camera iar seara mai apuc sa-i vad si eu.
Am mai avut ceva probleme:
a) mi-a sarit siguranta la prize din cauza unui bec la alt acvariu. Vreo 2 ore jumate (dupa prizele mecanice) a stat fara curent si totul a fost ok.
b) mi s-a ars pe ON ? super incalzitorul Dennerle. Cred ca de la scurtul acela. Au fost zile calde si a doua zi dupa scurt cand lucram alaturi la alt acvariu am vazut ca becul de la incalzitor era inca aprins. Ma uit la termometru, 32 de grade - si incalzitorul Dennerle indica activitate - incalzea! L-am inlocuit cu alt incalzitor pus si ramas stramb in graba. Am deja un alt Dennerle dar nu prea mai am incredere sa-l schimb.
Intre timp s-au dus si macro-algele caci am marit cantitatea de anti-Po4 / anti-SiO2 si schimbat si zeolitul cat si carbonul. Insa fara niste macro-alge (le mai am doar pe cele rosii care nu par mari consumatoare) a aparut un green film algae si pe un colt de piatra cred ca am o cyanobacterie care e mov inchis ziua la lumina, iar noaptea raman doar pete mici. Inca nu se extinde deci nu iau masuri - acvariul inca se stabilizeaza asa ca-l las in pace.
Inca nu stiu ce sa pun pe pietrele inclinate sa vina frumos, dupa ce se stabilizeaza acvariu voi muta Fungia pe jos pe undeva si l-as umple de ciuperci si de kenia.
Sunt deschis la idei prefer corali easy dar colorati, decat ceva complicat de tinut dar culori terne .. La un moment dat incerc si o anemona, am vazut ca se pot taia cand cresc - deci m-am cam speriat degeaba crezand ca vor umple tot acvariu.
This message was edited 1 time. Last update was at 05/05/2012 22:59:56
Am fost chitit sa fac un filmulet cum se deschide acest coral cand mananca. Infricosator dar si solemn cumva.
Filmul in total avea 8min30sec dar l-am accelerat de 20 de ori (la 26 de secunde). In realitate lucrurile sunt mult mai lente, si al naibii nemo a furat shrimp-ul fix cand sa-l manance ... i-am mai pus ulterior si a mancat tot.
Recomand sa il vedeti pe youtube si pe tot ecranul ..
Un mic update, in sfarsit am vazut si eu al doilea clovn mancand deja eram foarte ingrijorat pentru el. E palid si decolorat - parte slabit.
Cu toate ca am intuit bine ca trebuie sa iau unul mai mare in cazul in care nu sunt adaugati impreuna - incat cel mare sa poata face fata atacurilor celui mic, n-am luat unul dublu ci doar un pic mai mare.
Sunt ai naibii de destepti pestii astia. Cand hraneam, cel 'intruzat' fugea sa manance, lua doua trei guri si fuga inapoi sa-l atace pe celalalt sa nu apuce sa manance si sa-l sperie. Mi se parea atat de rau, si am asistat la cateva faze din astea, incat l-am prins la un moment dat pe agresor si l-am lasat intr-un pahar de plastic ca sa pot da mancare in liniste noului venit. Nu se adingea al naibii de ea, statea in colturile acvariului si se uita mereu in jur sa nu fie atacat. Ii treceau shrimp-ii morti la 1cm de gura, fulgii pluteau pe deasupra, NIMIC.
Totusi dupa vreo 4 ore i-am dat drumul agresorului, am zis ca pana la urma, daca o fi si o fi asta e, macar natura sa-si urmeze cursul.
Insa... a prins bine UN PIC cred, pentru ca prima data era dezorientat si se uita dupa teritoriu, a dat de nou venit dar nu l-a atacat imediat, si parca si nou-venitul a prins nitel curaj vazand atatea ezitari. Cu toate ca e in continuare hartuit, se pare ca si-a gasit un loc intr-o mica vagauna si prindea cei cativa fulgi pe care apa i-a purtat pana la el (dar nu a iesit din zona de confort).
Asta e o mare problema la bazinele marine, pestii "proaspeti" sunt intotdeauna hartuiti de catre "veteranii" acvariului. Am vorbit cu mosu despre treaba asta, pentru ca mi se plangea ca nu poate sa mai introduca nimic in acvariu. Iar el are vreo 5 pesti intr-un bazin mare...
Cred ca o solutie este sa tii pestele "nou" intr-o cusca transparenta, o perioada de timp.
- "veteranii" se obisnuiesc cu prezenta lui,
- incearca sa-l atace si, vazand ca nu reusesc, se lasa pagubasi,
- pestele "nou" are timp sa se obisnuiasca: cu pestii ceilalti, cu felul in care cade lumina, cu apa, cu mancarea data, etc.
Am verificat treaba asta cu the new entry, Florica (the second):
- adus in acvariu, a fost luat imediat "in colimator" de catre cei 2 clarkii (care l-au silit sa se refugieze intr-un colt, dupa teava filtrului).
- l-am luat de acolo imediat si l-am bagat in cusca de plexiglas
- clarkii i-au dat cateva tarcoale, pana s-au convins ei ca nu ajung la el (nu sunt prosti, deloc!)
- acum, nu il mai baga in seama... si nici crevetele nu mai este stresat.
Partea nasoala: al doilea nemo a murit ... iar la 2-3 zile dupa, nici primul nu se simtea prea bine - cred ca paraziti intestinali dupa cum arata cand isi facea nevoile. acum 2-3 zile s-a dus si el Nu intelegeam unde am gresit, pana n-am mers la magazin sa intreb si in acvariul de unde l-am luat pe-al doilea mai erau cativa care innotau pe o parte ... Deci e clar. Din pacate n-am acvariu carantina sa-i tin acolo si sa-i monitorizez. Ma bucur ca n-a patit nimic insa celalalt pestan - goby ... la fel de sfiit, scoate capu si mananca pe fuga.
Ma mai streseaza de asemenea si un green film algae care se depune pe sticla si se vad punctulete verzi. Deocamdata nu stiu cum sa o combat - se ia mai greu dar se ia. De asemenea, nici acea macro alga rosie (de pe varful pietrei cele mai inalte) nu stiu cum sa o fac sa dispara. Nu arata rau - dar daca as putea-o controla, ar fi mai bine.
Odata cu coralii am introdus si un brittle star si un mic viermisor curios. L-am lasat in pace, nu parea periculos.
Continui cu schimburile de apa (15L) si incerc diverse produse anti-po4 si anti-no3 pe rand sa vad ce si cum - dar fara o concluzie certa deocamdata. A fost o luna ocupata si n-am apucat sa-mi dau comanda de anti-phos / purigen samd.
Am mai cumparat 2 corali de care nu stiu nimic deocamdata - e cel din dreapta jos si cel din centru / verde (daca aveti idee cum se cheama?) si inca un fungia sp bleu cu verde - un frag mic, abia i-a aparut gura.
Am inventat o modalitate de target feeding si anume, am gasit un tub rigid - subtire - ca diametru cam cat un furtunel din acela subtire de acvariu. Nu incapea pe siringa asa ca l-am inmuiat un pic la bricheta si acum pot sa hranesc precis fara sa ma ud si fara sa mai ajunga mancarea pe oriunde (chiar daca opream toate prostioarele, tot se mai misca apa o vreme, si pierdeam timp asteptand). Dezghet un cub de mancare inghetata, sorb cu siringa si pun unde am nevoie.
Si acum, pozele...
a) Ansamblu:
b) Detalii coral necunoscut - cel din dreapta jos. Are niste cili foarte foarte mici verzi:
c) un close-up macro 2:1 cu fungia noua:
d) al doilea coral necunoscut:
Coralii nu sunt fixati inca, doar i-am pus asa sa vad cum se acomodeaza si ce fac, daca imi plac - o sa le tai piatra cu un fierastrau si o sa ii infig pe undeva.
Acum o sa caut si ceva galben si ceva rosu si inca nu stiu ce sa pun pe piatra verticala asa pe lateral ca sa arate bine - ar trebui niste ciuperci sau ceva care sa se intinda pe piatra.
Domnu' Iulian, vaz ca va dedati la tot felu' da corali pricopsiti ... las' ca intra mosu maine si-ti spune ce soi sunt, ca sa stii la ce sa te-astepti.
Mie imi place, e un acvariu foarte echilibrat si "aerisit".
Si mie imi place, arata bine si incet incet prinde contur. Imi pare rau de cei doi nemo Tot uitandu-ma pe posturile anterioare am vazut ca ti-ai luat TDS metru si ca apa de osmoza este
undeva la 59 microS/cm? E imens! Eu am la o instalatie de osmoza 4, la alta 6 si la alta 11.
Practic nu stii ce ai in apa aia, ceva nu e in regula cu osmozorul.
@koala - habar n-am daca sunt speciali sau nu, toti costa la fel - xenia sau astia - asa ca ...... astept pe mosu
@kirucd - si mie imi pare rau de ei ... acum o sa fiu mai atent deja dupa betta, e al doilea peste pe care il iau fara sa imi dau seama ca e deja bolnav (dar era un pic mai decolorat, insa grabit sa-l iau, am zis ca poate asa o fi soiul, dar na).
Despre aparatul de masura a conductivitatii am si eu dubii- nu pare asa profi facut si mai si dureaza vreo 5 minute pana se stabilizeaza cand il folosesti prima data (trecerea de la uscat la umed). Pana si vanzatorul mi-a atras atentia la asta.
Asa ca stau cu el vreo 5 minute in solutia respectiva si il calibrez la 1413 uS/cm @ 25 de grade
Am luat apa distilata de la farmacie, cf lui apa distilata are 15uS/cm.
Apa osmozorului are 59uS/cm
Apa de la robinet are 714uS/cm
Acuma nu stiu cat de precis este ... e drept ca mereu imi atata valorile astea (sau pe acolo +/- 5 unitati) asa ca ma consolez ca e bun ca referinta, daca vad ca o sa sara din zona 60 - macar sa stiu ca va trebui sa-mi comand chestii de schimb la osmozor
Osmozorul ar trebui sa reduca 95-98% din ceea ce ai in apa de la robinet. La un calcul
simplu, luand de buna valoarea arata de TDS metru la apa de la robinet, ar trebui sa ai
sub 35. Deci e o neconcordanta.
E ok sa il folosesti ca referinta atata timp cat stii despre ce e vorba, ce ai in apa de osmoza.
Pentru ca daca osmozorul nu functioneaza in parametri, e posibil ca in apa sa ai nitrati si
fosfati. Osmozorul tau are si cartus NPS? Incearca sa masori nitratii si fosfatii in apa de
osmoza.
@kirucd - o sa caut sa vad poate fac niste teste si cu un alt aparat si compar ..
@Laura:
DA! Stylophora sp. este am gasit poze pe net - si par multe variatii, dar am gasit-o si pe a mea. Deci cel din dreapta jos e rezolvat.
Despre celalalt nu stiu ce sa zic ... pozele pe net arata corali care au cutele mult mai dese decat al meu ... mai studiez, poate nu am gasit inca o lista completa.
LauraP si Gabriel aveti dreptate. In seara asta am avut timp sa sap si intr-adevar, cel din dreapta este Stylophora Pistillata iar celalalt e un Maze Coral - caci ii vazusem tentaculele cand l-am adaugat in acvariu si eu credeam ca e bolnav grrr .......... Se pare ca e semiagresiv, sa vedem. E pus departe de restul .. ii apar acele tentacule suuubtiri de tot cand hranesc acvariul.
Intre timp am intrat am gasit de cumparat o pereche de nemo! Ca nu aveam rabdare sa ii fac sa se imperecheze ceva luat la intamplare asa ca am gasit 2 intr-un acvariu care pareau ca stateau unul langa celalalt fara sa se impunga si par marisori.
I-am adaugat cu lumina stinsa impreuna cu o domnisoara albastra cu galben. Acum cred ca am procedat corect sper sa nu fie violente. Pozele bineinteles facute si ele pe intuneric cu obiectivul de 1.8. Cam noisy la 3200 dar dupa ce se acomodeaza o sa vin cu alte poze la lumina.
Deocamdata ma opresc cu coralii si cu pestii ... pasul urmator va fi o instalatie de lumina in timp ce voi mai studia si de alti corali ..
PS: am uitat sa zic, aseara am inceput lupta cu Gelidium - acea macro alga rosie.. Arata bine si mai ales miroase exact a mare atunci cand coboram apa la schimbul saptamanal. Doar ca vreau acvariul bec de alge asa ca am purcesc cu H2O2 care dupa indelungi cautari e folosit dupa ceva crabi si mexican turbo snails care cresc prea mari insa pt acvariul meu.
Se pare ca functioneaza.
Uite cum arata acum la aproape o saptamana dupa peroxid , si inca o poza cum arata inainte acum vreo luna (intre timp mai crescuse un pic alga):
Ce am facut a fost sa cobor nivelul apei si sa pun H2O2 direct pe alga. Cred ca am pus vreo 30ml in total incat toata suprafata sa musteasca. Am lasat asa vreo 5 minute, si apoi am reumplut cu apa proaspata. A doua zi alga era portocalie / crem fata de rosu, iar de a treia zi melcii aceea nu mai coboara de acolo si papa tot ce e mort.
Am cautat pe net si dupa ce am trecut de toate posturile in care se spune ca mexican turbo snails (uriasi pentru nano-ul meu unde pietrele nu sunt lipite) rezolva problema, am gasit cateva posturi scrise de oameni care descriu ori sa cobori nivelul apei, ori daca poti, sa scoti piatra si sa fac o spalatura de cateva minute separat in apa cu solutie H2O2 SAU sa cobori nivelul apei in acvariu si sa pui direct pe piatra. Am facut partea a doua, cu toate ca am picurat pe Xenia din gresala (care era foarte aproape) si din pacate a suferit - aveam 2 mici puiuti, unul isi revine dar celalalt a ramas strans.
Am mai sesizat o schimbare de culoare si la fungia (adica maro-ul a devenit un pic mai alb dar acum isi revine si ea).