[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Jurnalul unui cub  XML
Forum Index » Bazine mici si medii
Author Message
Gabriel
<'))))<
[Avatar]

IP:

Update

Am incercat doua zile fara aditie de Seachem Flourish si doar cu aminoacizi insa fara sa maresc cantitatea de aminoacizi.
Mi-a aparut cyano imediat intr-un colt si LPS-ii aratau de parca cineva supsese toata viata din ei.

Maine este ziua cea mare. Biopeletele vor fi scoase din bazin care o sa mearga o vreme doarr cu matrix, bacterii si diakat.

NOPOX-ul este pregatit insa planul este sa las un pic nitratii sa creasca inainte de a-l aditiona.

S-ar putea sa apara si ceva modificari in configuratie. Stay tunned
Sebastian Costin
Alchimistu'

IP:

Gabriel wrote:Update

Maine este ziua cea mare. Biopeletele vor fi scoase din bazin care o sa mearga o vreme doarr cu matrix, bacterii si diakat.

S-ar putea sa apara si ceva modificari in configuratie. Stay tunned

Care este motivul pentru care scoti biopaletele?
stam
Gabriel
<'))))<
[Avatar]

IP:

Seba,

Biopeletele imi "mananca" toti nitratii.
Sebastian Costin
Alchimistu'

IP:

Gabriel wrote:Seba,

Biopeletele imi "mananca" toti nitratii.

pai nu cotrolezi din flow?
fa circuit inchis si lasa sa iasa doar cat ai nevoie
Gabriel
<'))))<
[Avatar]

IP:

M-am gandit exact la acest lucru numai ca reactorul meu ar fi greu de modificat si nici nu vreau sa investesc intr-un reactor cu recirculare in acest moment.
Gabriel
<'))))<
[Avatar]

IP:

Un experiment efectuat astazi de dimineata mi-a aratat inca o data cat de puternice sunt biopeletele.

Am ridicat in mod intentionat nitratii mai mult decat de obicei cu doza de dimineata de Seachem Flourish.
La 15 minute dupa adaugarea de Flourish am masurat ceva intre 2.5 si 3.5ppm - privita dintr-o parte culoarea era putin mai inchisa decat 25
dar mult mai deschisa decat 50.

Dupa fix doua ore am efectual o noua masuratoare si culoarea se potrivea exact (chiar un pic mai deschisa as zice eu) cu 10.
In tot acest timp skimmerul a muncit overtime . La 2.5 - 3.5ppm polipii tuturor digitatelor erau parca de doua ori mai mari decat de obicei.
O scadere de 1.5ppm in doua ore mi se pare foarte mare. Sunt sigur ca nu am efectuat gresit testul.

Sebastian Costin
Alchimistu'

IP:

Pentru mine este o veste imbucuratoare. Biopaletele functioneaza asa cum am testat si eu. Acum ramane fiecare sa cuantifice nevoia de biopalete pe bazinul lui.

Evolution reef - Aquaforest
Picolino – Optiwhite cube - retras
Gabriel
<'))))<
[Avatar]

IP:

Sebastian Costin wrote:Pentru mine este o veste imbucuratoare. Biopaletele functioneaza asa cum am testat si eu. Acum ramane fiecare sa cuantifice nevoia de biopalete pe bazinul lui.

Exact. A nu se intelege ca toate cele scrise de mine mai sus sau in alt topic reprezinta altceva decat experienta personala cu biopeletele sau ca as fi cumva impotriva folosirii acestora.

Intr-o nota mult mai optimista decat mesajele anterioare va anunt ca nu am reusit sa scot reactorul vineri asa cum era programat si nu am vrut sa fac asta aseara cand am facut schimbul de apa ca sa nu induc un stres inutil. Am scos insa (aseara) inca o parte din biopelete asa ca acum ar fi in jur de 25/30% din cantitatea initiala.

Astazi dimineata:-
NO3 - 2.5-3.5ppm
P = 4 / 2 / 2 (am facut trei masuratori) => PO4 = 0.009

Nu am mai adaugat Flourish de Vineri seara iar pe geamuri mi s-a format pentru prima data un film foarte subtire ALB (bacterii ???? = in sfarsit bacterioplancton ???) si nu verde ce s-a curatat foarte foarte usor.

Am sa monitorizez atent NO3 si PO4 miercuri si sambata. Daca se mentin atunci e posibil sa fi gasit reteta succesului

LE Diakat-ul a fost schimbat ultima data pe 28Oct asa ca ar avea acum trei saptamani.
De cand am inceput sa adaug Flourish skimmer-ul a scos cantitati impresionante de lichid verde inchis apoi maro inchis.
Acum s-a linsitit.

This message was edited 1 time. Last update was at 19/11/2012 14:05:05

To live you must learn to die
Gabriel
<'))))<
[Avatar]

IP:

I've reached Nirvana ... well sort of

Detalii un pic mai tarziu
elven
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

?????

My "Black Water" reef 300L
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/0/28045.page
image
Gabriel
<'))))<
[Avatar]

IP:

Asadar

Masuratorile de astazi dimineata
NO3 - 2.5 - 3.5ppm
P 3/0/3 adica 0,001
Nu am mai adaugat Flourish de vinerea trecuta.

Se pare ca problema mea a fost dintotdeauna cantitatea de biopelete din sistem si nu biopeletele (ele insele ) si este evident ca sunt eficiente in reducerea/extractia fosfatilor din apa in prezenta nitratilor. Este iar evident ca si reciproca este valabila din moment ce acum fosfatii sunt zero insa nitratii se mentin la acelasi nivel ca si luni.

Voi mai face o serie de masuratori sambata. Daca situatia se mentine identica de-a lungul a doua saptamani este posibil sa fi gasit un oarecare echilibru - multumitor sau nu

Avand in vedere evolutia din ultimele doua saptamani tind sa cred ca daca as mai adauga o cantitate mica de biopelete s-ar putea ca nitratii sa scada sub valorile actuale dar intrebarea ramane CAT DE MULT ESTE PREA MULT.

Efectele nu au intarziat sa apara Si cele asteptate cat si cele adverse . Majoritatea coralilor au inceput sa se coloreze mai mult ca inainte. Cele mai multe montipore arata o extensie a polipilor mai mare decat inainte insa sunt si montipore cat si trei acropore care nu mai au aceeasi extensie a polipilor ca inainte . Acroporele si o seriatorpora verde incep sa aiba tesutul din ce in ce mai deschis la culoare (inainte era maro inchis acum se deschide la culoare) si sa-si arate culorile. Pocillopora tricolor se hidrateaza doar putin insa se pare ca incepe sa se acomodeze si sa se hidrateze din ce in ce mai mult de la o zi la alta. Polipii xeniei s-au miscorat vizibil insa pulseaza in continuare probabil din cauza nitratilor. Cel mai rau este un gorgonian coral care - sper - l-am salvat. Se topea pur si simplu si ramanea in urma doar un schelet subtire ca un fir de ata. A trebuit sa folosesc clestele de amputare ca sa tai tot ce era topit. Acum sta inchis/a .

Concluzia ar fi ca aditia de Flourish nu a facut decat sa grabeasca scaderea fosfatilor ceea ce - evident - a stresat coralii. Lectie invatata

kirucd
DIY Master
[Avatar]
IP:

Ai ajuns fix unde sint si eu in acest moment, PO4 0 si NO3 2,5-3. Numai ca la mine a fost invers, am avut
PO4 0 de vreo 4 luni incoace si NO3 nu vroia sa scada. Acum incerc sa gasesc cantitatea optima pentru
biopeleti, si nu e usor.

O zi buna,
Dragos

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
Gabriel
<'))))<
[Avatar]

IP:

Dragos,

Eu cred ca o sa las cantitatea actuala. Nu cred ca mai am nici nervii si nici cheful sa mai experimentez cu acvariul si nici sa trec prin fluctuatiile de fosfati prin care am trecut.
Am facut schimbari destul de bruste si de radicale.

Daca si la sfarsitul saptamanii viitoare testele arata la fel am sa merg pe setup-ul actual pana cand nitratii si/sau fosfatii vor creste.

Concluzia este ca vreau sa mentin acesti parametri stabili un timp cat mai indelungat.
Sebastian Costin
Alchimistu'

IP:

Si eu cred ca tot secretul biopaletelor sta in corelarea a 4 factori:
- ratia NO3/PO4
- cantitatea de biopalete
- flow-ul din biopalete
- existenta unui adaos/impuls bacterian

Evolution reef - Aquaforest
Picolino – Optiwhite cube - retras
kirucd
DIY Master
[Avatar]
IP:

Da, si tinand cont ca eu am fosfatii 0 am sa incerc sa opresc reactorul de antiphos pentru cateva zile sa vedem
ce se intampla. E posibil ca reducerea fosfatilor la mine sa nu fie facuta doar de antiphos, ci si de Matrix si
biopeleti.

O zi buna,
Dragos

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

Ce probleme are lumea din jurul meu... nitratii si fosfatii sunt prea mici

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
Gabriel
<'))))<
[Avatar]

IP:

Teste astazi dimineata

NO3 4-5ppm
P 10/7/7 ppb = aprox 0.0245ppm PO4 - Diakat-ul are fix 4 saptamani maine.

Noroc ca ceea ce am scos duminica din reactorul de biopelete a fost pus intr-o punga (dupa ce s-a uscat) asa ca stiu ce cantitate de biopelete am sa adaug.

Concluzia este ca biopeletele functioneaza dar cantitatea trebuie ajustata functie de masuratori si trebuie facut un fine tunning astfel incat nitratii sa nu se duca niciodata in zero.
Cu prea multe biopelete si nitratii zero mediul de filtrare antifosfat nu va face fata. As mai spune ca biopeletele sunt probabil mai indicate unui sistem LNS decat ULNS exceptand poate cazul in care cineva are timp suficient la dispozitie sa faca masuratori ale nitratilor si fosfatilor in mod continuu.

Gabriel
<'))))<
[Avatar]

IP:

Pam pam (ca sa parafrazez un coleg de forum si de oras )

Astazi am montat 4 T5-uri ATI de 24w pe doua lampi Hagen GLO.

Una are
1 x Coral Plus
1 x Blue Plus

Cealalta are
1 x Coral Plus
1 x Purple Plus
insa cred ca voi inlocui Purple Plus cu Blue Plus pentru ca imi face bazinul prea roz.

Pe weekend o sa scot una din lampile Radion iar cealalta o s-o montez exact pe centru.

As numi combinatia asta de LED-uri cu T5-uri "the best of both worlds".

Ramane de vazut cum evolueaza culorile insa nu as renunta total la LED-uri in primul rand datorita intensitatii acestora si apoi din cauza acelui shimmering. Am stins ambele lampi cu LED si am iluminat bazinul doar cu T5-urile. Aspectul era unul "liniar" (nu gasesc alt cuvant) si nu prea placut ochiului.

Mi-a soptit o pasarea (sa nu ne amendeze CNA-ul ) ca la auzul acestor schimbari cel putin un coleg (tot de oras ) isi va adauga curand T5-uri la led-uri
Sssssssssst - nu va spui cine.

costi08
Member
[Avatar]

IP:

Gabriel wrote:Pam pam (ca sa parafrazez un coleg de forum si de oras

Gabriel wrote:Astazi am montat 4 T5-uri ATI de 24w pe doua lampi Hagen GLO.

Una are
1 x Coral Plus
1 x Blue Plus

Cealalta are
1 x Coral Plus
1 x Purple Plus

As numi combinatia asta de LED-uri cu T5-uri "the best of both worlds".

ma bucur pentru fericirea ta.

Gabriel wrote:Mi-a soptit o pasarea (sa nu ne amendeze CNA-ul ) ca la auzul acestor schimbari cel putin un coleg (tot de oras ) isi va adauga curand T5-uri la led-uri
Sssssssssst - nu va spui cine.

mie i-mi poti spune, ca nu zic la nimeni.

This message was edited 1 time. Last update was at 04/12/2012 17:43:50

Gabriel
<'))))<
[Avatar]

IP:

Pai sa ne spuna el - ca tot l-am parafrazat

Forum Index » Bazine mici si medii
Go to: