Acest acvariu m-a facut sa indragesc doua lucruri: adancimea mica si aspectul deschis. Daca as avea loc si acceptul sotiei as pune un acvariu patrat in centrul camerei cu overflow in mijloc mascat de piatra si vizibil din patru parti, cu circulatia facuta cu bucle inchise ca sa nu se vada deloc echipamentul.
Ideea clasica de recif vizibil doar din fata ma incanta tot mai putin. Varianta in care am pierdut doar o latura mica e cea de compromis. Legat de adancimea mica, ma bate gandul sa incerc o padure de mangrove rosii. Mi-e frica doar de potentialul lor de crestere, mangrovele rosii putand atinge dimensiuni considerabile.
Update video (singura schimbare e ca am scapat de ventuza si am fixat gorgonianul de piatra):
Cred ca am mai spus, da' nu strica sa o repet... foarte mult imi place cum se vede bazinul! Si da, ideea unui bazin "de mijloc de camera", cu overflow central (mascat corespunzator) este tentanta... daca ai spatiul disponibil.
- am vazut pe forumul reefcentral.com un bazin super elegant, ale carui scurgeri/refulari erau mascate in colturile displayului... iar miscarea apei in acvariu era asigurata de 2 pompe in circuit inchis (un dispozitiv ingenios, in baza tankului).
- NU se vedea NIMIC artificial in acvariu!
Exista unul ca cel descris de tine in Brazilia.
Ma fascineaza variatiile locale. Am vazut ca la ei e o moda sa faca acvariile in genul acesta.
Dupa cum in Ro fiecare foloseste Matrix, iar in UK Boyd's ChemiPure Elite este un must pentru acvariile marine nano.
Eu am incercat sa fac lantul trofic cat mai complex ca sa scap de hrana in excess. Bristle worms si bristle stars, anemone NPS, o mica armata de Nassarius, creveti, collumbelide si alti melci ierbivori, limpets, asterina, pana si aiptasia si-au gasit un loc la masa in acvariile mele. Am vreo doua aiptasia care imi supara zoanthusii, restul stau la interfata piatra-substrat si se hranesc cu ce e purtat pe nisip de curenti.
This message was edited 1 time. Last update was at 30/03/2014 00:40:44
A murit inainte sa ajunga in anemona. Am folosit furtunul ca sa-l scot; era deja belly-up si nu mai misca. In plus, se vede si un mini brittle star mancand din peste Nu mi-au facut victime printre pestii sanatosi niciodata. Au o tendinta sa stea in zonele intunecate.
This message was edited 1 time. Last update was at 30/03/2014 10:38:21
Bancul meu de patru pare sa fie doua perechi. Daca sunt stresati stau in banc, altfel se separa in cele doua perechi. La una din perechi unul din pesti sta tot timpul intr-un loc, al doilea ii mai viziteaza pe ceilalti doi. Cel izolat e cel mai mare, instinctul imi zice ca e un mascul dominant, iar ceilalti trei sunt ori toti femele care vin in vizita pe rand, ori doua femele si un mascul.
E dificil sa la intelegi comportamentul pentru ca nu ii poti deosebi.
E adevarat ca sunt mai putin sociabili (nu arata interes pentru keeper sau alti pesti), nu cersesc mancare si par chiar tampi, dar sunt singura sansa la shoaling in acvarii mici. Inoata in spatii deschise, acoperind o zona nefolosita in acvariu. In plus, sunt mouth brooders, ceea ce ii face interesanti.
Imi place sa am animale care se inmultesc in acvariu ca mod de a suplimenta hranirea cu "live food".
The tank is at the moment one year old (started on 17th of April 2013). It is a shallow reef that I've started for my daughter Noemi since she showed interest in the hobby and in my reef tank. My daughter will be six this autumn.
The tank is located in Berkshire, England, UK.
The aquascape is meant to be a minimalist peninsula aquascape, an arch with a leg to support the middle, with plates on sides to increase the surface exposed to light (for coral placement). The sand is TMC coral sand (dry aragonite sand) and I've used two 4 kg bags.
The tank will be in the end an Euphyllia tank, with half of the arch covered with branching Euphyllias.
Livestock:
- pair of tank-bred Darwin partial misbar common Clownfish (Amphiprion ocellaris) - bonded pair,
- pair Orange Spotted Goby (Amblyeleotris guttata) - Yellow snapping Shrimp (Alpheus ochrostriatus),
- a tailspot blenny (Ecsenius stigmatura),
- a royal gramma (Gramma loreto),
- four red spot cardinalfish (Apogon parvulus),
- five gold neon pigmy goby (Eviota pellucida),
- breeding Pair of Scarlet Skunk Cleaner Shrimp (Lysmata amboinensis),
- three Sexy Anaemone Shrimps (Thor amboinensis),
- one True Peppermint Shrimp (Lysmata wurdemanni),
- one male White Spot Anemone Shrimp (Periclimenes brevicarpalis),
- one sandsifting sea star (Astropecten polycanthus),
- a small gold/green with blue edge mantle Tridacna derasa clam
- nine gold ring cowrie (Monetara annulus),
- three Caribbean nassarius snails (Nassarius vibex),
- five Super Tongan nassarius snails (Nassarius distortus),
- three Caribbean Cerith Snails (Cerithium sp),
- at least ten breeding Dove Snails (?Strombus maculatus / Columbellid snail),
- two Mini-Maxi Anemones / Mini Carpet Anemone (Stichodactyla tapetum),
- three beadlet/strawberry anemones (Actinia fragacea),
- Zoanthids and Palythozoas,
- a large yellow with white tip short and thin polyps Toadstool Leather Coral (Sarcophyton sp.) and one cream long and thick cream polyps with green fluorescence cap Toadstool Leather Coral,
- five orange with blue/green Ricordea yuma mushrooms,
- three Ricordea florida mushrooms,
- one red and blue Bullseye Rhodactis Mushroom (Rhodactis inchoata),
- a few red mushrooms and a blue one (Actinodiscus),
- green star polyps (Pachyclavularia violacea),
- Red Sea pulsing xenia (Xenia umbellata),
- cream pulsing xenia (Xenia spp.)
- one plate corals (Fungia), covered in red macroalgae,
- four Euphyllia (cristata, paradivisa, two parancora)
- tons of copepods, amphipods and bristle worms and who knows what else I've missed.
The tank: 600x300x300mm ClearSeal tank in normal 4 mm glass.
The filtration:
Live and dry rock ~ 6-7 Kg, TMC coral sand 8 Kg, Tunze 9002 skimmer, Fluval Edge filter with pre filter sponge, RowaPhos and Blue Life CLEAR Fx PRO, a Tridacna derasa clam and a red mangrove.
The circulation:
Fluval EDGE Power Filter Pump, Hydor Koralia Nano 900, Hydor Koralia Nano 1600, Vortech MP10 wES.
The light:
3x TMC AquaRay Aquabeam 600 Ultra Marine Blue on TMC Controller plus an Interpet Moonlight.
The maintenance includes weekly water changes, fortnightly RO water topup, weekly cleaning of the glass, weekly cleaning of the prefilter sponge, weekly cleaning of the skimmer neck and cup.
The top-up is done with a double switch TMC ATO.
The feeding is done with a Interpet automatic feeder plus one cube of frozen food two-three times a week when there is somebody willing to feed. Sometimes I feed the corals with a filter feeder food.
Future plans: upgrade to a 800x400x400mm tank using the same layout and stand or a 700x400x400 sumped with 100x400x400 for beananimal overflow and metal stand.
Scuze, am fost cam ocupat dar nu am vrut sa treaca momentul nemarcat, asa ca am copiat postul din engleza si l-am pus si aici.
Forumul meu principal e unul micut si prietenos din UK, postez si aici pentru ca este "acasa" si m-am gandit ca poate mai contribui si eu cu ceva, pentru ca desi sunt mai ignorant si mai novice decat majoritatea colegilor de pe forum, am norocul sa traiesc intr-o zona unde accesul la produse si informatie live e mai facil.
Admir felul in care lumea se uneste la mail orders si eforturile prin care se trece. Probabil nu m-as fi apucat de hobby daca nu as fi putut observa pestii pe care mi-i doresc in magazin pentru cel putin doua saptamani si sa am acces la pestii pe care ii vreau in ordinea in care-i vreau.
Primul meu magazin de pesti, cel local a refuzat sa-mi vanda anumite animale pe motiv ca acvariul meu nu e adecvat sau suficient de matur pentru ele. Voi patiti asta?
Acum ma duc undeva unde atitudinea e - il stim, il sfatuim dar la urma urmei sunt banii lui, daca vrea sa-I arunce pe geam, ok. Asa am putut sa mai experimentez si sa fac greseli si sa invat.