[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
proiectare acvariu nou; sfaturi va rog!  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
Marius_NE
Member
[Avatar]

Joined: 04/08/2008 00:33:06
Messages: 183
Location: Neuchâtel, CH
IP:
Offline

sunt incepator, am citit sectiunile dedicate timpilor necesari a fi urmati inainte de a baga efectiv pestii in acvariu.. totusi nu am destul de mult timp sa stau cat as vrea pe forum (invat pentru rezidentiat) asa ca am o multime de intrebari..

in primul rand, as dori un acvariu de 300 de l. urmatoarele lucruri sunt necunoscute pentru mine, si anume:

1. ce fel de filtru (extern) ar trebui sa iau pentru un asa volum de apa
1.1. nu am inteles exact cum vine treaba cu filtrele externe, asa ca v-as ruga sa ma lamuriti de la a la z (stiu ca par pretentios, dar daca tot m=am hotarat sa ma apuc de o treaba vreau sa iasa bine)

2. lumina: ce fel de neoane sunt cele mai bune (vreau ca viitorul meu acvariu sa fie plantat foarte puternic) si in ce combinatie (am vazut tot felul de combinatii de neoane si sunt complet in ceata)

3. substrat: ce fel, ce fertilizant sa iau pentru el (din ce am vazut JBL e mai des mentionat pe forum) si cu ce sa il completez (aici nu am inteles foarte bine: dedesubt vine substratul fertilizant dupa care deasupra vine un strat de pietris nu foarte mare ca si granulatie); pot pune pe deasupra un strat de nisip fin si in ce conditii (stiu ca nu e bine pentru radacinile plantelor sa fie in nisp a se sufoca)

4. dispozitiv CO2: de unde sa procur (cu tot cu pH controller, sper ca zic bine), de unde sa fac rost de butelie de CO2 si asa mai departe

5. decorul: pot sa iau buturugi/crengi mai ciudate din padure? (pe care sa le sterilizez inainte de a le pune in acvariu) si diverse tipuri de roci necalcaroase (acelasi procedeu); pot sa le combin? cum pot "lega" plantele de crengile din acvariu ca sa creasca ulterior pe acestea? daca ati putea sa-mi dati niste sfaturi "basic" de estetica as fi foarte recunoscator

6. plantele: cum le combin? tinand cont ca vreau ca acvariul meu sa fie bine luminat, as dori intre 0,8 si 1 W/l, ce plante mi-ati recomanda? cum le grupez?

7. pestii: vreau sa am vreo 8 scalari inauntru (neaparat) si as dori sa-mi recomandati alti pesti care sa corespunda "profilului" scalarilor si sa corespunda capacitatii acvariului (care inca nu stiu ce dimensiuni o sa aiba, trebuie sa ma duc sa caut acvarii de 300 de l ; mi-ati putea recomanda niste dimensiuni potrivite pentru scalari?)

sper ca nu v-am plictisit cu cele de mai sus dar chiar vreau sa-mi iasa si sunt foarte hotarat. va multumesc anticipat!

P.S.: daca ati putea pune si costurile aproximative as fi mai mult decat bucuros )
m_3
Senior member
[Avatar]

Joined: 31/01/2008 02:52:17
Messages: 631
Location: Zalau
IP:
Offline

In primul rand costul te va duce undeva pe la 3000 RON. Asta in conditiile in care faci cat mai multe lucruri home-made, de exemplu masa acvariului, acvariul, capacul, instalatia de lumini, co2 cu butelie de la dozator de bere , etc... Acvariul meu are 250 litri brut, undeva pe la 210 litri efectivi de apa si in final ma va duce pe la vreo 2200 RON cu tot cu ph-controller. Daca o sa cumperi acvariul si masa, sau o sa dai comanda pentru ele, costurile cresc...

Daca nu te ai razgandit din cauza costului putem trece la restul intrebarilor (iti raspund in limita cunostintelor si minusculei mele experiente, asa cum pot ):

1. Filtrele canistra (externe) sunt cele mai utilizate si din cate am vazut cele mai fiabile. Marca filtrului o alegi in functie de buzunar. Eu am luat un Tetratech ex 700, nu e scump si pana acum sunt foarte multumit de el. Si e si foarte silentios, lucru care conteaza daca dormi in camera cu acvariul.
1.1. Treaba e simpla: filtrul se pozitioneaza de regula sub acvariu, trage apa in el prin intermediul unui furtun, o trece prin mediile filtrante si o aduce inapoi in acvariu prin alt furtun. Din cate am vazut (lucruri spuse de cei cu experienta) filtrele canistra au mai mult rol de filtrare biologica (suport pentru bacterii) si mai putin filtrare mecanica. Totusi, din proprie experienta pot sa zic ca filtreaza si mecanic destul de bine.

2. Mie mi-au fost recomandata combinatia Osram Fluora si Philips TLD 965 sau 865 sau daca nu gasesti merge si 830. Eu folosesc 3 X Osram Fl. si 1 X Philips TLD 830, toate de 30 de watti. Ce iti recomand din proprie experienta sa faci acvariul de 130 cm lungime ca sa incapa tuburile de 36 watti (120 cm lungime), deoarece astea de 30 watti (90 cm lungime) sunt al naibii de greu de gasit...

3. Substraturi sunt de la foarte multe firme. Eu folosesc JBL , deoarece e mai ieftin si face totusi si ceva treaba. Am fost sfatuit sa iau de la Aqua Medic, deoarece are dezavantajul ca nu tulbura apa cand lucri cu plantele, dar la magazinele online nu aveau in stoc si nici pe unde am mai umblat nu am gasit, asa ca JBL a ramas. Si la substrat, ca si la filtre, il alegi in functie de buzunar. A, si referitor la modul de amplasare in acvariu, din nou difera de la firma la firma. Cel de la JBL se asterne intr-un strat cu grosime de 1-2 cm, peste care un strat de pietris cu granulatia de 2-3 mm, in grosime de 2-4 cm (asa scrie in prospect, daca bine imi aduc aminte ).

4. Vad ca esti din Baia Mare si banuiesc ca dai rezidentiatul in Cluj . Daca erai din Bucuresti gaseai pe la petshopuri, dar asa cred ca cea mai buna sursa ar fi magaznele online de la noi sau din strainatate. Se poate sa fie si prin zona asta instalatii profi de co2 prin petshopuri, numai ca eu nu am vazut pana acuma. Cu butelia scapi ieftin daca iti faci rost de una de la dozatoarele de bere. Nu e la fel de estetica ca si aia special pentru acvarii da' treaba o face la fel de bine si are avantajul ca e mare si trebuie dusa mai rar la incarcat.

5. Ei la faza cu decorul nici eu nu stau tare bine. Pietrele le-am luat din natura si le-am spalat bine de tot inainte sa le pun in acvariu (am facut si testu' cu otetu sa nu fie calcaroase). Buturugile din cate am citit se pot lua si din natura dar sunt de preferat cele din petshop pentru ca sunt gata tratate. Totusi, la un acvariu asa mare, o buturuga costa pe masura. Am vazut o buturuga numa' buna pentru acvariul meu intr-un petshop in Oradea si cand il intreb pe vanzator de pret imi zice: "30 RON kilogramul". Buturuga avea vreo 4 kg asa ca... Referitor la cum prinzi plantele (cele care cresc in acest fel, nu toate) de buturuga sau pietre: cea mai simpla metoda este sa le legi cu fir de pescuit pana isi formeaza ele radacinile.

6. Cel mai estetic am vazut ca arata grupate pe specii, cele de talie mare in spate, cele de talie mijlocie pe la mijlocul acvariului, iar cele de talie mica prin fata bazinului. Asta ar fi, asa, o oarecare regula. Defapt cel mai mult tine de imaginatia ta.

7. In 300 litri incap 8 scalari si cam atat...
Referitor la dimensiunea acvariului, am scris si mai sus, cauta sa aiba 130 cm lungime, ca sa incapa tuburile de 36 watti. Eu personal l-as face de 130 x 50 x 50. Asta e o parere personala, nu o lua drept cea mai buna.

In incheiere ce pot sa zic decat succes in proiectul tau si la rezidentiat. Toate cele bune.
Marius_NE
Member
[Avatar]

Joined: 04/08/2008 00:33:06
Messages: 183
Location: Neuchâtel, CH
IP:
Offline

mersi m_3 de sfaturi! o sa le urmez ;)

intre timp am gasit un acvariu de 300 l (Juwel Rio 300) cu urmatoarele caracteristici si urmatorul pret:

JUWEL RIO 300 - acvariu complet echipat, ce contine:
incalzitor de 300 W
pompa de recirculare cu biofiltru 1000 l/h
tuburi fluorescente 2 x 38 W, 120 cm

Caracteristici:
volum 300 litri
dimensiuni ( cm ) - 121 x 51 x 62

Stand pentru acvariul RIO 300
optional - dimensiuni ( cm ) - ( 121 x 51 x 73 )

1,824.00 RON acvariul + 814.00 RON suportul

in ce masura merita sa dau banii astia si daca sunt si alte alternative in conditiile in care nu cunosc pe nimeni care sa faca acvarii (si sa fie si de incredere), nu am timp sa alerg dupa materiale si nici sa ma interesez de alte oferte..

mi se pare ca nu e suficient 2x36 W pentru 300 l (da' asta e parerea mea). in plus, nu stiu daca filtrul ala e extern sau intern (nu zice).. in fine..multe obiectii
m_3
Senior member
[Avatar]

Joined: 31/01/2008 02:52:17
Messages: 631
Location: Zalau
IP:
Offline

Eu ti-am prezentat ideea mai ieftina. Desigur ca acel Jewel Rio 300 arata de 10 ori mai bine si mai estetic decat unul home-made, dar e si mai scump. Daca are cine sa il faca (ar trebui sa vorbesti cu userul Porcu, el sigur trebuie sa stie cine face acvarii prin Baia Mare) o sa iasa frumos si facut home-made. Standul il poti face la o firma care face mobila de pal si scapi si cu ala mai ieftin.
Din cate am vazut, problema la acvariile de firma este exact chestia cu lumina prea putina. Doua tuburi o sa fie extrem de putin pentru 300 litri. Daca mai vrei sa suplimentezi tuburile probabil ca va trebui sa strici capacul, asa ca nici cum nu e bine....
Uite aici linkul catre galeria mea, sa iti faci o idee. Acvariul e home-made, facut de mine. Daca apelam la cineva cu experienta (Zalau' cam duce lipsa de asa ceva din pacate) probabil iesea si mai bine. Eu sunt totusi multumit si asa cum a iesit acuma.
AMON_RA
Member
[Avatar]

Joined: 12/06/2008 12:14:49
Messages: 170
Location: BAIA MARE
IP:
Offline

Pop Dan Marius
in plus, nu stiu daca filtrul ala e extern sau intern (nu zice)..

Filtrul e intern .

“The great masses of the people will more easily fall victims to a big lie than to a small one.”
Marius_NE
Member
[Avatar]

Joined: 04/08/2008 00:33:06
Messages: 183
Location: Neuchâtel, CH
IP:
Offline

AMON_RA wrote:Pop Dan Marius
in plus, nu stiu daca filtrul ala e extern sau intern (nu zice)..

Filtrul e intern .


mersi.. desi banuiam eu ca e intern :-P

vad ca esti din Baia Mare :-) nu stii pe cineva care face acvarii? ca eu nu cunosc pe nimeni
AMON_RA
Member
[Avatar]

Joined: 12/06/2008 12:14:49
Messages: 170
Location: BAIA MARE
IP:
Offline

Sa incepem cu inceputul .
In primul rand salutare si bine ai venit pe forum . Sa ai apa cristal si pesti sanatosi in acvariu .
In al doilea rand legat de acvariu. Avand in vedere ca si eu incerc sa-mi fac un acvariu de vreo 2 luni ( inca nu am reusit dar nici nu e graba ) as putea sa-ti dau vreo 2-3 adrese unde sa incerci . Dar iti spun din start ca nu stiu cum lucreaza tipii respectivi ( voi stii doar dupa ce il fac si eu ).O sa-ti scriu si cat ma costa pe mine ca sa fac acvariul ca sa-ti faci o idee despre preturi .
Acestea fiind zise :
1 . VASILE LUCACIU nr 91 ( langa pompieri ) - acvariu 261 litri brut din sticla de 10 + capac de sticla = 700 lei . Deoarece capacul este din sticla pt mine aceasta optiune a cazut din start
2. BLD BUCURESTI langa complex CENTER - acvariu 261 litri din sticla de 10 + capac din plastic + neoane( nu stiu de care ca nu am intrebat ) =700 lei
3. NICOLAE IORGA langa fosta scoala nr 11 - acvariu 260 litri din sticla de 10 + capac plastic = 700 lei . Aici urmeaza sa merg zilele astea sa vad ceva legat de montarea neoanelor . Am vorbit azi cu tipul la telefon si zicea ca neoanele nu o sa vina montate in capac si sincer nu prea inteleg faza asta .
Eu cam astea le stiu .

“The great masses of the people will more easily fall victims to a big lie than to a small one.”
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11163
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

Pop Dan Marius wrote:mi se pare ca nu e suficient 2x36 W pentru 300 l (da' asta e parerea mea).
Categoric nu e suficient, e foarte departe de cerintele unui bazin plantat. E aproape imposibil sa aduci iluminarea la ceea ce vrei. Ar insemna sa bagi in capac 6-8x36 W (216-288 W)


Pop Dan Marius wrote:tinand cont ca vreau ca acvariul meu sa fie bine luminat, as dori intre 0,8 si 1 W/l

Pe de alta parte, fiind incepator crezi ca te descurci cu 0,8-1W/litru? E destul de greu sa-l stabilizezi fara alge.


AMON_RA wrote:Deoarece capacul este din sticla pentru mine aceasta optiune a cazut din start
Mai gindeste-te la sticla, io zic ca-i ok. Daca-l vrei in plastic si vrei un acvariu bine plantat = lumina foarte multa = caldura multa ....... e posibil sa se indoaie plasticu' in timp .......

AMON_RA wrote:BLD BUCURESTI langa complex CENTER - acvariu 261 litri din sticla de 10 + capac din plastic + neoane( nu stiu de care ca nu am intrebat ) =700 lei
Atentie mare! Sa nu cumva sa-l faci cu sticla de separatie intre apa si neoane ca fura lumina, se murdareste in timp si fura si mai multa lumina.

AMON_RA wrote:Am vorbit azi cu tipul la telefon si zicea ca neoanele nu o sa vina montate in capac si sincer nu prea inteleg faza asta .
Uite-te intr-un acvariu d-al lui si te lamuresti, e simplu de tot.

Poze: smilie ... Poze cu plante
Marius_NE
Member
[Avatar]

Joined: 04/08/2008 00:33:06
Messages: 183
Location: Neuchâtel, CH
IP:
Offline

mersi de locatii amon_ra

@porcu': fiind incepator, ce mi-ai sugera ca si iluminare? cum pot sa-l stabilizez (sunt incepator, dar vreau sa fac totul ca la carte) cu iluminare puternica si fara alge?
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11163
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

Pop Dan Marius wrote:@porcu': fiind incepator, ce mi-ai sugera ca si iluminare? cum pot sa-l stabilizez (sunt incepator, dar vreau sa fac totul ca la carte) cu iluminare puternica si fara alge?

Io zic s-o iei incet cu mai putina lumina la inceput si plante care merg la lumina mai slaba. Pe masura ce cistigi experienta poti trece la plante dificile si lumina multa.

Cum sa stabilizezi din prima un acvariu puternic luminat e greu de spus, au probleme si cei care se ocupa de multi ani.

Una din chestiile care te ajuta e sa-l plantezi din prima foarte bogat cu plante nepretentioase si care cresc repede si lupta ele impotriva algelor (Cabomba, Limnophila sessiliflora ....... ). Dupa citeva saptamini (in functie de observatiile pe care la faci) incepi incet-incet sa inlocuiesti aceste plante cu cele mai dificile care vor ramine definitiv. Marea problema in acest caz e procurarea unei cantitati mari de plante cu care sa umpli un acvariu de 300 litri ....... sa nu mai spun de costuri ....... poti eventual sa le ceri la comanda .......

Mai poti planta masiv de la inceput cu plantele dificile, da' acvariu va porni mai greu. Aici esti limitat groaznic de imposibilitatea gasirii unei cantitati mari de plante deosebite.

E dificil si cum sa fertilizezi la inceput sa nu apara algele - daca nu fertilizezi nu merg plantele, daca o faci risti alge ...... totu' depinde de experienta si observatie.

O instalatie UV-C poate sa te scape de multe probleme cu algele .

Concluzia mea e ca poti s-o faci daca-ti asumi riscu' unor alge si daca studiezi bine inainte de a te apuca de treaba.

Poze: smilie ... Poze cu plante
Marius_NE
Member
[Avatar]

Joined: 04/08/2008 00:33:06
Messages: 183
Location: Neuchâtel, CH
IP:
Offline

ok! as merge pe ideea plantarii de la inceput foarte bogat cu plante care cresc repede + acea lampa cu UV.. timp am la dispozitie suficient pentru eventuale observatii (cam 4 luni de zile), timp in care pot sa-i dau drumul cat de cat.. mersi de sfaturi!
Marius_NE
Member
[Avatar]

Joined: 04/08/2008 00:33:06
Messages: 183
Location: Neuchâtel, CH
IP:
Offline

revin cu noutati:

1. pana la urma acvariul va avea urmatoarele dimensiuni: 130x60x60 cm cu un volum de 468 litri

2. ca si filtru extern am ales Eheim Prof 2228 (sper ca am retinut bine)

3. echipament CO2: JBL (fara butelie (o sa incerc sa gasesc eu una, apropos: nu stie careva de unde sa fac rost de o butelie?) si fara ph-control (nu am destui bani momentan)

4. lumina: 5 tuburi de 36 W (urmeaza sa ma decid ulterior asupra asocierii lor)

5. substrat + schema de fertilizare: JBL (din lipsa acuta de bani si din dorinta de a creste plante mai putin pretentioase: anubias, ludwigia, ceratopteris, echinodorus)

restul lucrurilor le las pe mai tarziu, cand o sa vina si banii

(stiu ca unii o sa zica de ce m-am intins asa de mult cu acvariul, de ce nu l-am facut mai mica si astfel mai ieftin ce sa va zic, aveti voi dreptate da' nu ar fi fost o diferenta ASA de mare ca sa zic ca mi-as fi luat cine stie ce de diferenta aia de bani)
AMON_RA
Member
[Avatar]

Joined: 12/06/2008 12:14:49
Messages: 170
Location: BAIA MARE
IP:
Offline

Cateva argumente pe care le-am primit su eu se la SESMAR in defavoarea lui 2228 si in favoarea lui 2028 :
In primul rand 2028 e mai silentios.
Insa in cel mai important rand este vorba de cat de solid este facut. La cele din clasa profi 1 clamele cu care se prinde capacul de canistra sunt dintr-un plastic foarte prost si cunosc deja trei cazuri in care tragand de ele s-au rupt ( nici nu se gasesc de cumparat) asa ca de fiecare data cand imi desfac filtrul stau cu inima cat un purice mai ales ca pe returul lui am montat si reactorul de co2. La profi 2 sunt mult mai serioase si mai bine facute. Apoi ar mai fi pompa de amorsare care la profi 1 lipseste si e munca multa ca sa-l faci sa porneasca ( eu am chitul de tevi si furtune pe care-l poti cumpara separat si imi este un pic mai usor ca are niste capace care se desfac si pe unde torn apa ca sa fac circuitul).

“The great masses of the people will more easily fall victims to a big lie than to a small one.”
Marius_NE
Member
[Avatar]

Joined: 04/08/2008 00:33:06
Messages: 183
Location: Neuchâtel, CH
IP:
Offline

AMON_RA wrote:Cateva argumente pe care le-am primit su eu se la SESMAR in defavoarea lui 2228 si in favoarea lui 2028


saru' mana!
m_3
Senior member
[Avatar]

Joined: 31/01/2008 02:52:17
Messages: 631
Location: Zalau
IP:
Offline

Pop Dan Marius wrote:(stiu ca unii o sa zica de ce m-am intins asa de mult cu acvariul, de ce nu l-am facut mai mica si astfel mai ieftin ce sa va zic, aveti voi dreptate da' nu ar fi fost o diferenta ASA de mare ca sa zic ca mi-as fi luat cine stie ce de diferenta aia de bani)


Bine gandit.... Eu tanjeam initial la niste dimensiuni apropiate de ale tale (150 x 50 x 50) dar chiar nu aveam spatiu disponibil.... Si asa la 100 x 50 x 50 a trebuit sa modific dulapul (sa tai un pic din el) sa incapa... Daca ma incapatanam la ceva mai mare, trebuia sa imi tin din haine in plasa, pe undeva prin casa.... Asa ca profita de tot spatiul disponibil ca nu o sa iti para rau.
AMON_RA
Member
[Avatar]

Joined: 12/06/2008 12:14:49
Messages: 170
Location: BAIA MARE
IP:
Offline

Se pare ca printre acvaristi circula o manie : CEA A MARIMII .
Si se pare ca in acvaristica este adevarata vorba cu cat mai mare cu atat mai bun .
De unde deducem ca : al mai mare si mai mare , cel mai tare din parcare .

“The great masses of the people will more easily fall victims to a big lie than to a small one.”
Marius_NE
Member
[Avatar]

Joined: 04/08/2008 00:33:06
Messages: 183
Location: Neuchâtel, CH
IP:
Offline

m_3 wrote:Bine gandit.... Eu tanjeam initial la niste dimensiuni apropiate de ale tale (150 x 50 x 50) dar chiar nu aveam spatiu disponibil.... Si asa la 100 x 50 x 50 a trebuit sa modific dulapul (sa tai un pic din el) sa incapa... Daca ma incapatanam la ceva mai mare, trebuia sa imi tin din haine in plasa, pe undeva prin casa.... Asa ca profita de tot spatiul disponibil ca nu o sa iti para rau.


) pai eu am mutat dulapul pe hol si in camera mea traiesc mai simplu ca si calugarul Vasile un pat si un birou and that's all folks! :-P in consecinta am un intreg peerete (de aproape 2 metri lungime) la dispozitie.. hehe! rau nu-mi pare absolut deloc, oricum nu vad ce as mai fi bagat in camera in afara de cele enumerate mai sus (poate o biblioteca, dar vad cum o sa fac sa intre si asa ceva la o adica :p )
Marius_NE
Member
[Avatar]

Joined: 04/08/2008 00:33:06
Messages: 183
Location: Neuchâtel, CH
IP:
Offline

tinand cont ca traversez o perioada de tranzitie si economia mea de piata nu-i ca si a altora, deci banii nu ma scot afara pe usa, am decis sa o iau mai pe indelete si sa cumpar cele trebuincioase pe rand.. riscul aici e sa "dau in folosinta" acvariul foarte tarziu, dar nu am ce face.. in primul rand o sa dau comanda de acvariu + suport (cam de atat am banii momentan), urmand ca dupa aia sa vina lumina (sistem T5 de la Dennerle), substrat (de la Dennerle, care chiar daca o sa ma coste o avere pentru acvariul de 460 de litri am ambitia sa mi-l procur ), instalatie codoi + pH control (cel mai probabil de la JBL), incalzitor de substrat cu tot cu control al temperaturii (probabil Dennerle sau Dupla, care iar o sa ma coste o gramada de bani si iar am dureri in zona ficatului din cauza asta), filtru extern Eheim (am mai discutat anterior despre asta) si o lampa Uv (aici intampin reale dificultati in a alege un model asa ca nu pot sa dau un tip exact).. astea fiind zise, cam in 3-4 saptamani ma mut in casa noua si tot cam pe atunci o sa fie gata si acvariul + suportul si o sa pot pune poze sa vedeti si voi cum arata (deocamdata gol).. pana atunci HAI ROMANIA la cat mai multe medalii (scuze de off topic da' nu m-am putut abtine)
AMON_RA
Member
[Avatar]

Joined: 12/06/2008 12:14:49
Messages: 170
Location: BAIA MARE
IP:
Offline

Legat de instalatia de U.V. FARAONU' m-a sfatuit pe mine sa nu iau de la TETRA deoarece curge.
Totodata a zis ca cele de la JBL sunt ok.

“The great masses of the people will more easily fall victims to a big lie than to a small one.”
Marius_NE
Member
[Avatar]

Joined: 04/08/2008 00:33:06
Messages: 183
Location: Neuchâtel, CH
IP:
Offline

in sfarsit am dat comanda pentru acvariu, care ramane asa cum am stabilit, adica 130x60x60.. la indemnurile faraonului o sa-l fac cat de "coolt" posibil, si asta pana nu imi trece <citez> piticul <am incheiat citatul>.. saptamana viitoare va fi gata si o sa pun (in sfarsit) poze cu el gol.. o sa va tin la curent cu toate modificarile pe care o sa le fac..
 
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com