Salut!
Sa va prezint si eu acvariul meu : )
Doar ce am terminat de renovat livingul si simteam ca ceva lipseste. Un acvariu bineinteles!
Initial am vrut sa amenajez un acvariu obisnuit, cu un stand din PAL care se poata ascunde cablurile si echipamente gen un filtru extern care sa duduie de Matrix pentru o apa crystal-clear si de ce nu o mica instalatie CO2.
Doar ca socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ si raspunsul sefei a fost transat

: "Nu se poate asa, acvariul nu va sta pe un stand din PAL ci pe o masuta care-mi place mie iar singurul loc unde-l putem pune este aici langa fereastra! . Si sa fie micutz! Aaa si fara backround!"
WTF man??

Imi doream tare mult un filtru extern, dar in situatia asta m-as fi multumit si cu un hang-on motiv pentru care am incercat o negociere. Rezultatul la fel de transant : " Nu poate atarna nimic acolo!"

Ca sa nu mai zic ca imaginea unui acvariu langa fereastra, intr-o camera fara draperii, orientata spre sud, imi dadea fiori pe sira spinarii de frica algelor!
M-am conformat si am confectionat "masuta" pe care s-a potrirvit la fix un Dennerle Nano Cube 60l (geamurile curbate ofera o priveliste panoramica, mi se pare un acvariu foarte misto realizat) si am pornit ciclarea cu mai multe plante, cateva roci, un filtru intern home made cu inele ceramice, substrat Dennerle.
Cu ajutorul unor bacterii dintr-un acvariu deja ciclat lucrurile s-au asezat f repede si dupa numai cateva zile am putut introduce pestii. Destul de multi...am fost la Coralis si cand am vazut atatia pesti nu ma mai puteam opri !
1 ancistrus, 1 cory, 5 zebre, 5 sumtrani si 5 black widow tetra (stie cineva denumirea populara?).
Intre timp am inceput sa ma documentez din ce in ce mai mult despre acvariile low-tech si am astfel am ajuns la metoda descrisa de biologul Diana Walstad. A publicat chiar si o carte, scrisa foarte misto si care ajuta f mult la intelegerea reactiilor chimice din apa.
Acvariul meu se bazaza foarte mult pe principiile descrise in acaeasta carte.
Am pornit acvariul in urma cu o luna, ca plante am echinodorusi, valisneria, cabomba, ludwigia,bacopa, elodea, java fern, moss, o mica cryptocorine si un anubias nano. Recent, prin amabilitatea cuiva de pe forum am facut rost si de lemna minor de care sunt foarte incantat.
In urma cu cateva zile mi-am luat inima in dinti si am scos si filtrul. (metoda Walstad se bazeaza pe filtrarea cu ajutorul plantelor si nu implica folosirea unui filtru sau ferilizare. Filtrul nu ar face decat sa concureze cu plantele pentru nutrienti si in plus ar acidifica inutil apa, datorita faptului ca schimburile de apa se fac foarte rar)
Mi-a fost un pic teama de faptul ca plantele nu vor reusi sa absoarba eficient nh4 si no3 motiv pentru care cateava zile l-am tinut ca back-up intr-un bidon cu apa din acavriu ca sa nu se decicleze

In toata aceasta perioada am facut foarte multe teste de apa urmarind in special parametri nh4, no2, no3.
Am folosit teste de la Salifert, niste teste care ofera acuratete foarte mare atat timp cat respecti cu strictete instructiunile. Valorile au ramas constante: nh4: 0, nh2: 0, nh3: 25mg/l
Ca si iluminare, asa cum am zis acavriul este asezat langa fereastra ceea ce este considerat un avantaj in metoda Walstad. Beneficieaza de 4-5 ore de lumina suficient de puternica pt procesul de fotosinteza cu un spike in intervalul 14-14.30 moment in care devine absolut inundat de lumina.
O lampa de CFL Osram 36w 2700k (lumina calda old school

) asigura iluminarea pe perioada serii (19-23).
O mica pompa de valuri asigura o circulatie foarte lenta in acvariu, astfel incat nutrientii sa fie rapartizati uniform. Suprafata apei nu este agitata, in incercarea de a conserva pretiosul CO2 produs de bacteriile de substrat si pesti. Cu toatea astea am doar 5ppm Co2.
Sper ca odata cu maturizarea acvariului aceasta cantitate sa creasca usor.
Pestii sunt hraniti cu darnicie chiar si de 2 ori pe zi. Le ofer larve de chiromonus si Dennerle Gourmet menu. Pentru sanitari cate o tableta de Dennerle Pleco menu odata la 2 zile.
Populatia de melci nu este asa bine dezvoltata am doar 10 Melanoides tuberculata si 2 pomacea mici. Sper sa se inmulteasca, pe ei ma bazez in curatarea detritusului
Imi doresc si cativa creveti dar astept ca moss-ul sa creasca astfel incat crevetii sa aiba unde se adaposti de golanii-sumatrani
Totodata mi-ar dori si ceva tubifex insa nu am deloc experienta cu acestia, nu stiu daca supravietuiesc sau daca pot fi usor tinuti sub control. - ma documentez.
La fel, imi doresc un anubias barteri care sa creasca semi-emers si ceva plante emrse carora sa le placa nitratii. Momentan am un mic Spatofilium. Nu stiu daca se va acomoda, l-am intordus acum 2 zile- (scos din ghiveci si bagat in apa).
Am renuntat la capacul de sticla cu care vine echipat Nano-Cube-ul. Mi se pare ca astfel acvariul arata pur si simplu mai natural si vine si cu mai multe avantaje : Hranirea pestilor este mult mai interactiva

, plantele de suprafata se pot admira iar privitul de sus al unui acvariu ofera o perspectiva f interesanta.
E drept, ma tem putin ca zebrele in sprinturile lor obisnuite ar putea sa sara din acavriu, dar la fel, sper ca lintitza sa se indeseasca in urmatoarele zile si sa ofere astfel o protectie. Un alt avantaj pe care il vad la acvariul open-top este usurinta cu care pot lua o carafa de apa cu care ud florile din camera.
Si ca tot veni vorba - fara schimb de apa. Acvariul primeste apa proaspata ca o completare in urma evaporarii sau atunci cand ud florile din camera(aproximativ 1 litru la 3-4 zile).
Partea de aquascaping din pacate lasa de dorit. Trebuie sa mai astept cateva luni,sa ma asigur ca echilibrul se pastreaza si sa incerc aranjarea plantelor atat cat se va putea
Momentan ritmul de crestere al plantelor este unul mic, de vina fiind cu siguranta nivelul redus de co2 si posibil lumina de seara 2700k. (am vazut ca se recomanda culori daylight intre 6500k si 8000k dar nu ma pot obisnui cu felul in care arata bazinul cu acea lumina.) Partea buna este ca plantele par sanatoase iar algele sunt sub control. (echinodorus amazonicus prezinta cateva alge fir-de-par cu care m-am capatat inca de la inceputul ciclarii.)
Sunt convins ca acvariul nu este complet stabilizat si in mod cert vor aparea si reactii de aleopatie intre plante. Posibil ca unele specii sa nu reuseasca.
Scurta descriere:
- acavriu : 60 litri Dennerle Nano Cube.
- stand : home-made
-capac : fara capac
-lumina: de la soare + suplimentare seara 36w aprox 4 ore
-filtrare : fara filtru
-incalzitor : fara incalzitor (temperatura variaza intre 22-26grade)
-substrat : Dennerle
-schimb de apa : 1 litru la 3-4 zile, fara aspirarea substratului
-ferilizare : de la robinet.

in apa de la retea am 40-50mg/l No3 in perioada asta si estimez ca vine cu aprox 25ppm CO2

.
-pesti : 1 ancistrus, 1 cory, 5 zebre, 5 sumtrani si 5 black widow tetra
-plante : echinodorusi, valisneria, cabomba, ludwigia,bacopa, elodea, java fern, moss, o mica cryptocorine si un anubias nano, lemna minor
- nevertebrate : 10 Melanoides tuberculata, 2 pomacea mici
-parametrii apei : NH4=0; NH2=0; NH3=25mg/l; KH=5.7 ; PH=7.5
Cam asta e. Atasez si cateva poze. Din pacate azi nu a fost o zi prea insorita. Am sa revin si cu poze in care acvariul este mai luminos, eventual unele facute noaptea.
Orice sugestii si sfaturi sunt bine venite!
De asemnea daca sunt si alti pasionati de acvarii low tech, putem discuta despre acest subiect.
Multumesc!
As vrea sa mentionez faptul ca
NU recomand aceasta metoda acvaristilor incepator cu zero experienta !!!