[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
145x40x45H - acvariu plantat  XML
Forum Index » Acvarii plantate - Jurnal
Author Message
vicud
Junior member

Joined: 20/03/2014 06:44:12
Messages: 46
Location: Bucuresti, Sect. 4.
IP:
Offline

Salut la toata lumea.

Pe scurt, am un loc in casa de exact 150 de cm latime si doar 40 adancime in care am ales sa fac un acvariu.
Cum standul pentru el nu e foarte solid (mobilier Ikea ca deh, sa se potriveasca cu ce mai e prin casa), a iesit un 145x40x45H din geam de 10 si fara fund dublu. Standul de la Ikea a fost ranforsat cu profil rectangular de 40x30mm si cu un blat din lemn masiv.
Am ales lungimea de 145cm pentru ca am impartit-o in 120cm pentru display si restul de 25cm pentru un sump. Sumpul asta se vrea impartit in 4 parti egale (cam 25x10x40H) pline cu burete (un compartiment), cu siporax (compartimentele 2 si 3), iar ultimul pentru incalzitor, pompa de recirculare, furtunul de la osmozor pentru schimbul de apa la picatura, scurgerea spre canalizare, probabil si difuzorul de CO2 si in general tot ce nu vreau sa se vada in acvariu).
Am atasat sau cel putin incerc sa atasez o poza cu acvariul, doar sticla, ca sa va faceti o idee.

[Thumb - render brut.jpg]

vicud
Junior member

Joined: 20/03/2014 06:44:12
Messages: 46
Location: Bucuresti, Sect. 4.
IP:
Offline

Apa intra din acvariu prin teava indoita din fata, urca pana la partea superioara a primului compartiment, care va fi umplut, de sus in jos cu perlon (am luat Symec de la JBL), burete grosier si la partea de jos burete mai fin. Am ales varianta asta cu teava indoita pentru ca perlonul sa fie usor de clatit/inlocuit, fara a mai trebui sa scot tot ce este in compartimentul 1. Buretii sunt taiati dintr-o bucata de 50x50x2cm, astfel incat sa aiba sectiunea primului compartiment, adica 25x9x5. Geamul care separa primele 2 compartimente este ridicat fata de baza acvariului cu 4cm, pentru a permite apei sa intre in compartimentul 2, plin cu siporax. De aici, pe la partea superioara, apa intra in compartimentul 3, plin si el cu siporax. De aici, apa intra in ultimul compartiment, cel cu aparatura si este scos de o pompa Eheim de 1000l/h pe la partea superioara, in acvariu.

Am montat osmozorul (Aquili), am dat drumul la apa si dupa ce s-a umplut aproape de tot sumpul am pus buretii si 4l de siporax si am inceput ciclarea (fishless) cu niste amoniac luat de la farmacie. Doresc sa ciclez doar sumpul, iar spre final, cand nitratii or sa fie la cote ridicate, amestec tot cu apa din display, evitand, poate, schimburile masive de apa specifice acelei perioade. Temperatura din sump e setata in jurul valorii de 30 de grade.

Intre timp mi-a ajuns si lampa (Fluval Aqualife & Plant Performance LED Strip Lights) si cred ca in curand o sa fac si comanda pentru plante (de la Tropica, prin intermediul unui site de care a auzit multa lume de aici). Plantele vor fi Anubias, Microsorum si Moss si am sa iau din fiecare cate un pot. Substratul nu este fertilizat, nu are incalzitor si nu am de gand sa fertilizez decat in masa apei. O sa mai comand si niste buturugi, de pe acelasi site.

Sunt cam dezordonat in expunere pentru ca nu stiu exact unde vreau sa ajung, nu am experienta multor bazine. Incerc marea cu degetul.
Asta e si motivul pentru care am postat.
Cam asta.
[Thumb - IMG_8231.JPG]

[Thumb - IMG_8233.JPG]

[Thumb - IMG_8234.JPG]

[Thumb - IMG_8232.JPG]

[Thumb - IMG_8230.JPG]

tmarchelov
Junior member
[Avatar]

Joined: 15/03/2014 09:13:11
Messages: 44
Location: Tulcea
IP:
Offline

Arata super ! Felicitari pt. proiect.
Imi place ca in reflexia monitorului de pe acvariu se bede imaginea forumului deschis ;))

“Tell people an invisible man in the sky created all things,and they will believe you.
Tell them that what you've painted is wet,and they will have to touch it to believe.”

George Carlin
[Email] [Yahoo!]
koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 23583
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Salutare!

Ideea ta poate sa functioneze foarte bine, insa era util sa fi povestit totul inainte sa faci "practic" lucrarea.
De multe ori, ideile bune ne vin abia cand mai multi oameni discuta impreuna... ma rog, e tardiv.

Comentarii:

- ordinea compartimentelor trebuia sa fie inversa...
- teava aia, prin care apa intra in "sump", ar fi stat mult mai bine (estetic vorbind) in partea din spate a bazinului,
- compartimentul pompei ar fi venit in partea din fata... teava prin care pompa arunca apa in display poate fi "cotita" si "smecherita" oricum.

- chiar daca vrei, chiar daca nu vrei, ciclarea oricum incepe... si ea se produce in toata masa apei.
- populatiile de bacterii incep sa se dezvolte pe TOATE suprafetele bazinului... pe geamuri, pe grauntele de nisip etc.
- parerea mea este sa dai drumul pompei si sa lasi acvariul sa ruleze normal...

- am inteles eu bine, cand ai spus ca ai umplut acvariul cu apa de osmoza? Ce pesti vrei sa tii acolo? Plantele nu vor rezista in apa "pura" de osmoza.
- in mod normal (vorbim de bazine plantate, cu pesti comuni), trebuie sa folosesti apa de osmoza doar ca sa completezi ceea ce se evapora...
- sau, utilizezi cartus de remineralizare montat pe instalatia de osmoza? Nu cunosc instalatia aia de care ai zis tu.


- ultimele observatii tin de materialele de prefiltrare (bureti si perlon),
- perlonul este minunat, atata vreme cat ai grija de el si il schimbi la timp... o sa vezi ca se colmateaza destul de repede (ordinul zilelor).


Spor la treaba si nu uita sa faci poze!

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8209
Location: Bucuresti
IP:
Offline

De acord cu parerea lui Koala.
Da drumul la ciclare in tot bazinul. Daca vrei sa faci ciclarea doar in filtru ai nevoie
de un debit mult mai mic de apa.
Apa de osmoza ai amestecat-o cu apa de la robinet? Ai cartus de remineralizare pe
instalatia de osmoza?

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
vicud
Junior member

Joined: 20/03/2014 06:44:12
Messages: 46
Location: Bucuresti, Sect. 4.
IP:
Offline

In primul rand sunt superincantat ca am cu cine vorbi despre asta. Si nu cu oricine ci cu cineva care chiar stie cu ce se mananca. Multumesc inca o data.
Acuma ca ideile bune se nasc din discutii ar trebui sa o stie toata lumea. Nu cred insa ca e tardiv. Cred ca am procedat destul de bine pana acum, date fiind datele problemei. Dar sa luam pe rand comentariile tale Koala:

- ordinea compartimentelor trebuia sa fie inversa...
*am vrut firul de alimentare de la pompa de recirculare, cel al incalzitorului, furtunul de la schimbul de apa la picatura, cel de la butelia de CO2, cel de la fertilizarea automata sa se afle in spate, pe peretele din spatele acvariului din motive pur estetice. Deasemenea, primul compartiment, cel cu perlonul ala care se imbacseste imediat, am vrut sa fie in fata ca am acces la el cat mai usor.

- teava aia, prin care apa intra in "sump", ar fi stat mult mai bine (estetic vorbind) in partea din spate a bazinului,
*asta e reversul medaliei, adica nu le putem avea pe toate . Cred insa ca aspiratorul ala care se afla in acvariu poate fi usor inlocuit cu un gratar transparent (am vazut la aquamedic, e cu 5mm mai mare in diametru, insa daca nu reusesc sa-l pricolez pe ala, ma enervez si-mi fac unul la comanda pe printer 3D, culoare neagra), sau ma gandeam sa iau un pot de anubias nana petite in plus si sa fac un manson viu pentru sita aia total inestetica. Cred ca e bine ca absorbtia sa fie in fata, in punctul cel mai de jos al substratului (am sa fac panta prea fata stanga).

- compartimentul pompei ar fi venit in partea din fata... teava prin care pompa arunca apa in display poate fi "cotita" si "smecherita" oricum.
* ma gandesc ca e un avantaj ca returul e prin spate, acolo daca misc putin apa, tot rahatul si in general depunerile de pe nisip vor veni la vale inspre fata acvariului, care se poate curata mai usor. Ma gandeam chiar sa pun in coltul opus sumpului, in spate jos, inca o pompa care sa mane tot inspre absorbtia mea din fata. Ma gandeam chiar ca teava aia sa nu fie cotita deloc, sa fie insa destul de scurta incat sa nu se vada.

- chiar daca vrei, chiar daca nu vrei, ciclarea oricum incepe... si ea se produce in toata masa apei.
*Asta e clar si oricum daca nu-mi era clar, tot mergeam pe mana ta (Asta e chiar si mai clar!). Treaba e insa ca display-ul si sumpul nu comunica in momentul asta deloc. E ca si cand as avea 2 acvarii separate, iau eu am pornit ciclarea cu amoniac doar in cel mai mic. Dupe ce ciclez filtrul aluia (adica tot sump-ul), nu-mi ramane decat sa fac ca cele 2 bazine sa comunice. Ma bazez mult pe cei 4l de siporax (aici s-ar putea sa gafez putin, insa din ce am citit - si eu citesc foarte prost - ca 1-2l ar fi fost deajuns pentru acvarium meu). Personal as mai lua inca 4l, insa doar daca asta m-ar ajuta sa tin mai multi pesti. Iata si prima mea intrebare.

- populatiile de bacterii incep sa se dezvolte pe TOATE suprafetele bazinului... pe geamuri, pe grauntele de nisip etc.
- parerea mea este sa dai drumul pompei si sa lasi acvariul sa ruleze normal...

*Ce am inteles eu din ciclarea asta e ca la final, dupa ce dispare amoniacul (nu dispare, se transforma) si nitritii, rezulta o concentratie destul de mare de nitrati si ca daca nu ai destule plante care sa consume cantitatea asta nu te salveaza decat schimbul masiv de apa. Ori eu asta vreau sa driblez. Adica obtin o concentratie mare de nitrati in cei 30l cat are sump-ul, pe care o diluez in restul de 190l cat are diplay-ul.

- am inteles eu bine, cand ai spus ca ai umplut acvariul cu apa de osmoza? Ce pesti vrei sa tii acolo? Plantele nu vor rezista in apa "pura" de osmoza.
*pestii nu vor fi discusi ca nici la 30 de grade plantele nu mai au multe de spus, vor fi probabil ramirezi, cori, poate scalari (desi sunt prea mari pentru gustul meu), neoni negri (poate nu numai negri), niste otto pentru alge si cam atat. Am pus apa osmozata pentru ca apa la mine in put are duritatea peste 30 de grade. Imi e mult mai simplu sa pun fertilizanti, decat sa ma apuc si trec apa prin turba sau mai stiu eu ce. E vreo sansa sa nu pot sa adaug toate mineralele pe care le contine o apa normala?

- in mod normal (vorbim de bazine plantate, cu pesti comuni), trebuie sa folosesti apa de osmoza doar ca sa completezi ceea ce se evapora...
- sau, utilizezi cartus de remineralizare montat pe instalatia de osmoza? Nu cunosc instalatia aia de care ai zis tu.

*Mi-am propus sa completez toata apa cu apa osmozata si sa maresc fertilizarea. Altfel imi sare duritatea in aer. Nu am cartus de remineralizare, nu cred ca osmozorul asta e foarte profi si abia astept sa masor, cu testele alea 6 in 1 duritatea. Defapt o masor acum si spun cat e:
acvariu (deci osmoza) robinet (deci dezastru):
NO3: 10 NO3: 15
NO2: 0 NO2: 0
GH: <3 GH: >21 (cam 30 masurat mai exact)
KH: 0-3 KH: 20
PH: 6.8 PH: 7.5
Cl: 0 Cl: 0
deci osmozorul, chiar si asta de 300 de lei, isi face treaba cu brio zic eu si nu cred ca il pot inlocui.

- ultimele observatii tin de materialele de prefiltrare (bureti si perlon),
- perlonul este minunat, atata vreme cat ai grija de el si il schimbi la timp... o sa vezi ca se colmateaza destul de repede (ordinul zilelor).

*Am avut niste filtre jebo parca acum 5 ani si aveau la partea de sus ceva asemanator perlonului, mai putin dens si care se spala de minune. Insa nu am gasit ceva asemanator decat la dimensiunile cosurilor diferitelor tipuri de filtre. Nimic la coala mare din care sa croiesc eu exact ce vreau. Daca am fost destul de clar si daca sti de vreun material mai grosier decat perlonul, daca care sa reziste mai mult si eventual sa se spele, da-mi de veste.


Acum eu:
*Am luat Fluvalul asta de care estetic sunt foarte incantat. Treaba e ca are doar 3750 de lumeni si nu stiu daca este ok pentru cei 200 l ai acvariului meu. Plante pretentioase nu o sa tin, cel putin nu in prima faza, insa chiar si asa nu stiu daca e destul. Am citit postul ala tare al lui Lucian parca, cu bricolarea unei lampi cu leduri. Poate el ar putea sa-mi spuna mai multe (sau poate a spus, insa repet, eu nu prea retin ce citesc).
*Azi am luat de la un colg de pe forumul asta, caruia ii multumesc inca o data, o butelie, un reductor, o electrovalva, numarator de bule si un reactor. Adica tot ce-mi trebuie pentru instalatia de CO2, fara controller. Acum vine intrebarea: ce controler sa-mi iau? Parca nu as da 12 mil pe unul nou jbl, sau 20 de unul dupla (poate nu astea sunt preturile exacte), insa mi-e teama sa iau mai stiu eu ce no name de pe Alibaba. Poate doar dozatorul de fertilizanti care se cheama Marin Magic si este pentru acvarii marine (sunt 3 elemente care trebuiesc adaugate periodic, insa nu retin care). As folosi o pompa pentru micro, una pentru macro si alta pentru mai stiu eu ce (poate de rezerva pana ajunge una nou din batrana China).
*Ma gandeam sa iau de pe nevertebrate (nu stiu daca am sau nu voie sa spun), tot ce inseamna anubias, microsorum si moss (cam 350 lei in total, cate un pot din fiecare). Asta in materie de plante. Este in alta parte o oferta mai buna? Intrebarea este valabila si pentru buturugi si pietre, care or sa existe sigur in acvariul asta.

Este ca te-ai legat la cap degeaba? ;)
Oricum, iti multumesc anticipat pentru fiecare argument, sfat sau mai stiu eu ce primesc de la tine. Ma bazez foarte tare pe logica, insa daca am spus vreo tampenie, fa bine si spune-mi si mie.

Numai bine.

PS. kirucd, cum observatiile tale erau incluse in ce a scris koala, consider ca ti-am raspuns si tie. Mersi.
[Thumb - test-ziua-3.jpg]

This message was edited 2 times. Last update was at 22/03/2014 20:57:01

kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8209
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Pentru gaura aia din acvariu catre filtru poti debita la CNC un grilaj de acryl negru care sa intre perfect.
Nu ai nevoie de printare 3D. Debitarea unui grilaj de acest fel costa 10-15 lei. Daca ai dimensiunile
spune-mi si rezolvam (nu stiu de unde esti pentru ca nu ti-ai trecut locatia la profil).

Osmozorul functioneaza bine pentru duritatea pe care o ai. Totusi eu as amesteca apa de osmoza cu apa
de la robinet in proportie de 85% apa de osmoza cu 15% apa de robinet. In felul asta ai si toate mineralele
de care ai nevoie in apa. Intrebarea lui Koala vis-a-vis de apa de osmoza avea substanta pentru ca nu stia
ce duritate are apa la robinet. O instalatie de osmoza normala, cum folosim noi, reduce nivelul mineralelor
si a altor compusi din apa la un procent de 95-98%. La instalatia de osmoza pe care o ai eu as adauga un
cartus NPS (nitrati-fosfati-silicati), e cam mare nivelul de NO3 si presupun ca si nivelul de fosfati si de silicati
e la fel de mare (comparativ, nu numeric).

Nu ai ce sa driblezi prin ciclarea doar a filtrului. Se pare ca nu ai inteles esenta. Amoniacul se transforma in
nitrati, dar indiferent ca il diluezi in 30 sau in 200 de litri cantitatea totala va fi aceeasi, pentru ca depinde
de cantitatea initiala de amoniac. Astfel in final vei avea o cantitate atat de mare de nitrati in filtru incat va trebui
sa schimbi toata apa. Ca sa intelegi iti dau cateva cifre comparative: daca dupa ciclare in 200 de litri de apa
ai un nivel de nitrati de 30 ppm in 30 de litri cat are filtrul vei avea peste 180 ppm. Da drumul la ciclare
in tot acvariul.

In privinta filtrarii biologice (nu ma leg de cea mecanica, acolo perlonul e ok dar trebuie schimbat des, nu poti
sa il refolosesti) sfatul meu este sa mergi pe 15-20 litri de material filtrant biologic. Eu recomand uzual sa se
foloseasca in jur de 10% din volumul net al acvariului ca volum de medii filtrante biologic. La cei 200 de litri de apa
15-20 de litri de medii biologice e ok. Sigur ca depinde de incarcatura biologica, daca vrei doar o pereche de
discusi in 200 de litri e altceva decat 4 perechi de discusi.

Si mai important decat volumul mediilor de filtrare este timpul de retentie hidraulica a apei in mediile de
filtrare. Pentru o filtrare biologica optima ai nevoie de un timp de retentie de minim (recomandat) de 1 minut.
Timpul de retentie se calculeaza ca si raport intre volumul de apa continut de totalitatea mediilor de filtrare la
debitul real al pompei de recirculare. Daca vrei sa folosesti 4 litru de siporax, foarte putin dupa parerea mea,
si vrei sa ai un timp de retentie de 1 minut atunci ai nevoie de un debit real de recirculare de aproximativ 145 de
litri pe ora. Ceea ce poti obtine foarte usor cu o pompa mica. Problema care apare este ca filtrarea mecanica are
nevoie de un debit mult mai mare ca sa produca efecte notabile. In cazul tau la 16 litri de siporax si o recirculare de
600 de litri pe ora real vei avea si o filtrare biologica buna si una mecanica bunicica.

Plante gasesti pe forum de vanzare la diferiti acvaristi la un pret de 5-10 ori mai mic decat la orice petshop
sau magazin online. Mai bine dai 100-150 de lei pe plante cumparate de la alti acvaristi si cu diferenta de
bani cumperi in plus 10 litri de siporax.

O zi buna,
Dragos

P.S. ca sa intelegi exact ce inseamna filtrarea biologica citeste articolul pe care l-am scris si pe
care il gasesti la sectiunea Apa.

This message was edited 5 times. Last update was at 22/03/2014 23:20:22


Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 23583
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Mi-e greu sa iau toate "punctele" la rand, asa ca am sa raspund oarecum "la gramada".

- ideea de la care tre' sa pleci este "estetica" bazinului... acvariul tre' sa arate misto! - asta e conditia de la care plecam, cu totul.
- toate firele electrice (pompa, incalzitor etc.) se pot "trage" si se pot masca in partea aia tehnica. Nu tine argumentul ca "e mai usor sa le maschez in spate!"
- deci, in ceea ce ma priveste, as fi montat "aspiratia" pe partea din spate... dar, asta e o opinie personala si subiectiva.
- in momentul in care umbli la perlon, oricum trebuie sa ridici capacul... ce mi-e ca perlonul e "pe fata", ce mi-e ca e "pe spate". Nu vad diferenta!

- in momentul in care pui apa intr-un recipient, ea incepe sa se cicleze... nu te baza pe faptul ca ciclarea se face "doar" in sump.
- ideea cu "amestec apele si scap de schimbul de apa nu prea se sustine"... amoniacul ala se transforma in nitriti (toxici)... apoi, nitritii se transforma in nitrati (oarecum "mai blanzi" vis-a-vis de toxicitate)... pentru ca, in final, nitratii sa se elimine (natural) prin transformarea in azot... sau, fortat, prin schimb de apa. E un proces natural si nu prea poti sa-l pacalesti.

- pestii pe care i-ai mentionat sunt absolut "decenti", in ceea ce priveste cerintele de apa... asa ca n-o sa ai probleme.
- idem si pentru plante... daca nu vrei "OZN"-uri, plante foarte sanatoase si frumoase se pot creste si in conditii decente de fertilizare. E in regula!

- nu stiu sa-ti recomand un material "mai bun decat perlonul"... mie, ca "acvarist batran", mi se pare un pic "overrated" treaba asta cu filtrarea mecanica.
- un bazin echilibrat (dpdv al combinatiei pesti-plante) nu are o apa atat de mizerabila incat sa necesite o filtrare mecanica extrem de minutioasa.
- pe tine, ca acvarist, ar trebui sa te preocupe partea de filtrare biologica... te intereseaza ca bazinul sa poata "sustine" incarcatura bio pe care pestii+plantele o dau.
- treaba cu filtrarea prin perlon mi se pare o pierdere de timp si o "fitza"... ma rog, n-ai decat sa incerci si sa vezi daca te poti acomoda cu ea.
- pune oricat de mult material filtrant iti permite spatiul... nu strica, ba chiar ajuta!

- ai voie sa "spui" orice link... nu suntem cretini si nici nu mergem pe ideea altor forumuri (aceea de a interzice "anumite linkuri").
- suntem o comunitate de hobby-isti, asa ca incercam sa ne ajutam si sa ne sprijinim cu sfaturi si idei.
- NU facem bani de pe urma acestui forum si nici nu urmarim avantaje materiale... ca atare, n-ai sa vezi aici publicitate platita, bannere comerciale, like-uri si alte asemenea cacaturi de marketing!

- nu ma pricep la plante, asa ca n-am ce sfaturi sa iti dau vis-a-vis de controllere si CO2... asteapta sa intre baietii care "le au cu plantele".
- ca sfat practic, urmareste anunturile de aici... mereu apar plante la "Donatii" sau la "Vanzari".

This message was edited 1 time. Last update was at 22/03/2014 23:26:06


Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
vicud
Junior member

Joined: 20/03/2014 06:44:12
Messages: 46
Location: Bucuresti, Sect. 4.
IP:
Offline

Buna dimineata.
Mi-am dat seama aseara ca am scris foarte mult, asa ca o sa incerc sa fiu mai comprimat.
Le luam insa tot in ordine, ca sa nu scape ceva.
- Daca nu gasesc alta solutie, apelez la tine kirucd pentru capacul care astupa intrarea in sump. Mai ales ca sunt tot din Buc, asa cum am scris acum la locatie.
- O sa amestec apa de la robinet cu cea de osmoza, 15/85%, asa cu m-ai sfatuit si o sa masor sa vad ce iese.
- Mi se pare ca exista la magazinul de unde am cumparat si un filtru cu cartus suplimentar de nps, insa m-am cam zgarcit. Poate insa gasesc pe undeva separat.
- Eu am pus exact 12 picaturi de amoniac, concentratie 25%, in 36 de litri de sump, adica intre 3 si 5mg/l (am masurat de 3 ori, in fiecare zi). In articolul ala despre ciclarea cu amoniac scrie ca nivelul de NO3 ajunge maxim la 55 mg/l, asta in conditiile in care pui plante si ele incep sa consume. In display, care e total separat de sump, nu am resturi care sa-mi genereze NO3 suplimentar, asta daca nu care cumva nisipul din hornbach, pe care mi-a cam fost lene sa-l spal, contine ceva. Deasemenea la testele alea 6 in 1, partea cu NO3 nu era chiar alba alba, insa nici prea roz, deci apa pe care am bagat-o nu are NO3. Nu te contrazic, insa nu inteleg de unde pot ajunge in sump la 180 mg/l de NO3? Si chiar daca as ajunge, atunci cred ca e mai simplu de facut schimburi de apa, pentru diluare, in 36l, decat in 200l, cat are toata copaia. Nu sunt dumirit aici, adica simt ca am calculat corect, insa am in fata pe cineva care a scris articole intregi despre calculatul corect.
- Investesc masiv in siporax (scrisesem initial perlon ), pe nevertebrate e 29 de lei litrul. Calculez si iau cat incape. Simteam ca mai mult e mai bine, insa mi se parea ca o dam in arogante.
- Am citit despre retentia in mediile filtrante, stiam de minutul de aur (minim), eu am o pompa de 1000l/h si cam 27x25x42cm, adica 28l, adica 14l de apa (cam jumatate) de material filtrant, deci un timp de retentie de 14*60/1000=0.84 minute. Nu gresesc, nu? Poate daca bag siporax si in primul compartiment (inca 25x9x42, adica inca 9l si deci inca 4.5l de apa), o sa am 18.5*60/1000=1.11 minute. As putea sa pastrez doar un prefiltru la partea de sus a primului compartiment (care acum e plin de burete). Nici mie nu-mi place siporaxul, pentru ca nu am chef sa-l schimb foarte des, insa si mai mult imi displace apa cu impuritati. Deasemenea colmatarea siporaxului poate reprezenta un risc. Cred eu. Felicitari pentru articolele despre filtrare kirucd, asta ca tot am ajuns aici.
- Ma uit pe forum la sectiunea de vanzari (de acolo am luat butelia), insa nu prea am vazut ce vreau eu. Am mai vazut deasemenea ca topicurile de la Cereri,ca ma gandeam sa lansez unul, in general nu au raspuns.


E foarte adevarat, koala, ca estetica primeaza.
- In sensul asta eu am optat pentru un acvariu open top. Lampa mea are mai putin de 3 cm grosime si 10 latime. Practic e o bara cu lumina. Am gasit la http://www.ventilatie.julienstile.ro/detalii_produs_1636/grila-pvc-pentru-tavan-600x1200mm.htm grila asta pe care vreau sa o decupez la dimensiunea interiorul acvariului, precum si in dreptul lampii, ca sa nu umbreasca. Adica nu o sa am un capac propriu zis, pentru ca mi se pare ca e prea greu, estetic vorbind, Sumpul ala o sa fie autocolantat negru, insa el nu este la partea de sus a acvariului, estetic e mai putin daunator. O sa fie gratarul asta, pentru ca mi-e cam teama sa nu sara grun peste sau sa evadeze vreun melc. In plus, pot aseza pe el, temporar, diferite lucruri de care am nevoie la acvariu. Lucruri usoare.
- La partea de sus a sumpului, o sa pun un capac de sticla vopsita (la fel ca cea dintre display si sump) putin mai mic, astfel incat sa pot sa scot toate firele, furtunele si mai ales scurgerea la canalizare (pvc de 32), pe la partea din spate. Vopsesc tot negru si e tot ce pot face. Aspiratia in spate e mai buna, estetic, decat in fata, insa asa s-au nimerit gaurile alea, care nu sunt simetrice. Peretele dintre sump si display e facut dintr-un geam de 6 transparent si unul de 4 vopsit, si asta pentru ca nu am gasit un geam de 10 (sa fie ca toate celelalte) destul de fumuriu la astia de la Cristal Brad. Eu am facut schema de gaurire bine, insa executantul nu a tinut seama de ea, adica a facut-o in oglinda. Acum, vopseaua de pe geamul vopsit se afla intre geamuri, nu se poate zgaria, daca puneam aspiratia in fata, vopseaia de care spun era in sump si se putea zgaria usor cu siporaxul.
- Ma gandeam ca daca pun apa osmozata intr-un recipient in care am nisip, ramane osmozata, sau macar fara NO3. Asa ca as putea, la finalul ciclarii sa pot dilua apa din sump.
- cu pestii, plantele si fertilizarea e totul clar, sau oricum se mai poate clarifica pe parcurs.
- investesc in siporax, pun perlon sa vad daca rezist la schimbatul lui si vedem ce iese. Iarasi clar. Cred ca sunt tentat sa pun mai multi pesti decat e nevoie, si asta pentru ca sunt incepator, am doar 38 de ani .
- o sa pun orice link gasesc util, pentru ca asa ne ajutam intre noi. Pe alte site-uri acest lucru nu era permis si am crezut ca...
- nici eu nu fac bani din asta (as fi sarac lipit sau plin de datorii ) si asa se intampla ca nu prea intru pe la donatii. Uite, acum la donatii era o pereche de ancistrusi maturi, mie imi plac tare, am avut si pui de la ei in acvariul comunitar, insa mi-e jena sa ma bag in vorba, adica sunt altii care au nevoie. Au si la hornbach ancistrusi si daca dai 20 de lei si astepti sa creasca 4 luni, ajungi tot acolo ;). Daca fac o oferta in bani, iar nu e bine, ca stric piata, intocmai ca arabii aia care-i permit sa dea in criza 7-8000 de euro pe metru patrat de locuinta in Paris. Jahad!

Ne oprim aici (eu sunt matinal, iar voi pasari de noapte, asa ca poate maine mai schimbam un rand de argumente, desi e inca weekend), mi-a parut bine si asteptam sa intre zarzavagii ca poate ma lumineaza vreunul pe partea de controllere de co2, fertilizare etc.

Ce nu am inteles e daca lampa Fluval Aqualife & Plant Performance LED Strip Lights de 46 de watti, 3750 de lumeni si 7827 lux e buna pentru 200 de l de apa cu plante low light.

Numai bine.
kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8209
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Calculul meu a fost aproximativ, ca sa iti faci o idee. Daca vrei putem sa facem calculele exacte.
Ideea este in felul urmator: pentru acvariul de 200 de litri, asa cum am precizat, ai avea nevoie
de aproximativ 20 de litri de material filtrant biologic (ca sa iasa super ok, te poti descurca si cu
mai putin). Daca pleci de la aceasta cantitate de material filtrant si faci ciclarea in tot acvariul o
cantitate de 3-5 mg/l de amoniac ar insemna 600-1000 mg de amoniac pentru toata cantitatea de
apa si poti face o ciclare fishless. Daca insa faci ciclarea a 20 de litri de material filtrant in doar 40
de litri de apa cat are filtrul tau atunci adaugi o cantitate totala mai mica de amoniac ca sa ajungi
la 3-5 mg/l in 40 de litri, adica 120-200 mg in total. Aceasta cantitate va fi insuficienta pentru ciclarea
corespunzatoare a celor 20 de litri de material filtrant. Nu poti nici sa adaugi amoniac in cantitatea
necesara pentru 200 de litri pentru ca atunci amoniacul va avea o concentratie prea mare in cei 40
de litri (de 5 ori mai mare) si ciclul azotului nu va incepe, cantitatea prea mare de amoniac fiind
factor limitativ pentru ciclul azotului. Asta este motivul pentru care te-am sfatuit sa faci ciclarea in
tot acvariul, nu numai in filtru. Sper ca de data asta ai inteles exact argumentul meu

In ceea ce priveste siporaxul daca ai o filtrare mecanica buna inainte de filtrarea biologica siporaxul
nu se va colmata. In plus siporaxul este mediu biologic si nu trebuie schimbat des, asa cum poate
te astepti, poate fi folosit cu succes ani de zile.

O zi buna,
Dragos

This message was edited 1 time. Last update was at 23/03/2014 13:51:35


Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
vicud
Junior member

Joined: 20/03/2014 06:44:12
Messages: 46
Location: Bucuresti, Sect. 4.
IP:
Offline

A, da? Deci nu pot sa ciclez 40 de litri de material filtrant in 40 de litri de apa? Devastator. Pariasem pe toti banii ca pot. Deci cantitatea de bacteri este proportionala cu cea de apa? Nu cu cea de mancare si casa, adica amoniac si material filtrant? Sau altfel spus, daca am o cantitate de material filtrant si mancare destula nu pot coloniza tot mediul, indiferent cata apa am? Ca ma gandeam sa mai adaug amoniac sau sa astept sa se cicleze si restul pe masura ce bag pestii. Daca e asa, atunci merg pe mana ta. Pot pierde maxim 200l de apa chioara.
Despre siporax stiu ca tine mult, insa tre filtrare mecanica buna si mi-e ca ajungem la perlon.
Numai bine.

This message was edited 1 time. Last update was at 23/03/2014 14:36:09

kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8209
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Cantitatea de bacterii este proportionala cu cantitatea de amoniac/mancare. Dar cum cei 20 de litri de
medii ii vei folosi in 200 de litri de apa cat are sistemul de aici iti rezulta o anumita cantitate totala de
amoniac, pe care daca o folosesti doar in 40 de litri de apa vei avea o concentratie prea mare ca sa
faci ciclarea. Crede-ma ca stiu ce vorbesc, la prima ciclare fishless pe care am facut-o am pus o
cantitate de 10 ori mai mare decat normal de amoniac dintr-o greseala de calcul, iar ciclul azotului nu a pornit
pina cand nu am redus cantitatea de 10 ori. Pe de alta parte daca pui doar cantitatea de amoniac
pentru 40 de litri de apa aceasta nu va fi suficienta ca sa colonizeze cei 20 de litri de medii in totalitate.

O zi buna,
Dragos

This message was edited 2 times. Last update was at 23/03/2014 16:19:10


Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
vicud
Junior member

Joined: 20/03/2014 06:44:12
Messages: 46
Location: Bucuresti, Sect. 4.
IP:
Offline

Salut,
in prezent am 4l de Siporax si am mai dat comanda de inca 15l. Cand ajung, dau drumul la ciclare in toata masa apei.
Am mai citit pe undeva ca apa de osmoza (asa cum am eu) nu permite dezvoltarea bacteriilor pentru ca nu are minerale. Am adaugat putina apa de la robinet in sump (cam 6l din 38, adica 15%) si imediat mi-a crescut duritatea si putin pH-ul. De 4 zile, imi pare ca amoniacul nu scade deloc, chit ca am adaugat JBL Denitrol (colonii de bacterii). Poate a trecut prea putin timp, insa am vrut mai mult sa vad ce parametrii are apa combinata 85% din osmozor si 15% de la robinet. Am obtinut:

NO3 - 12 (asta mi se pare ciudat)
NO2 - 0
GH - intre 7 si 14
KH - intre 6 si 10
pH - intre 6.8 si 7
Cl - 0

Numai bine.

This message was edited 1 time. Last update was at 23/03/2014 21:09:59

kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8209
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Varianta cu 15% apa de robinet 85% apa de osmoza e buna daca ai obtinut acele rezultate
la teste. Totusi ma mir ca ai o apa atat de dura, in Bucuresti apa in general are un GH de 6-8
si un KH de 4-6. La tine este mult mai dura. E cumva apa din put sau e apa de la reteaua ApaNova?

De nitrati scapi cu un cartus NPS adaugat la osmoza, din cate imi aduc aminte se adauga dupa osmoza.

Cand dai drumul la ciclare in tot acvariul sa masori nivelul de amoniac si sa completezi cu apa amoniacala
pina la nivelul de 3-5 mg/l.

Ce diametru are gaura din geam unde ai acum teava care iese in acvariu? Teava e lipita? Poti sa iti fac
un grilaj rotund din acryl negru, se poate fixa in gaura, sau evntual lasi 5 mm din teava iesiti in acvariu
si o taiem cu un canal care sa intre pe teava. Dar am nvoie de dimensiuni in oricare din cazuri.

O seara placuta,
Dragos

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
vicud
Junior member

Joined: 20/03/2014 06:44:12
Messages: 46
Location: Bucuresti, Sect. 4.
IP:
Offline

E apa de put. Sper sa traga canalizare anul asta. Mie nu mi se pare mult NO3 12mg/l, mai ales ca e vorba de 15% din apa pe care o bag. Pe de alta parte si la apa osmozata patratelul ala de la NO3 de pe tester devine putin roz, asa ca poate e ceva putred cu el. Patratelul.
Gaura prin care iese apa murdara din acvariu are 3.5cm, iar prin ea trece o teava ppr de 40 filetata la strung, pe care e infiletata chestia aia cu zabrele. Se poate face ceva mai estetic sigur. Deocamdata sa vedem cum e cu ciclarea.

Numai bine.
kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8209
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Nitratii trec de membrana de osmoza. La fel si fosfatii si silicatii. De asta e bine sa pui un cartus NPS.
Cand vrei grilajul ala imi spui ce dimensiuni exacte sa aiba, cu sau fara canal, cum vrei, il fac pe CNC.

O seara placuta,
Dragos

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
vicud
Junior member

Joined: 20/03/2014 06:44:12
Messages: 46
Location: Bucuresti, Sect. 4.
IP:
Offline

Nu stiam. Atunci iau un cartus. Mersi pentru ajutor. Te anunt eu.

Seara buna.
vicud
Junior member

Joined: 20/03/2014 06:44:12
Messages: 46
Location: Bucuresti, Sect. 4.
IP:
Offline

Update.

Dupa lungi asteptari am primit si restul de siporax (inca 15l, in total 19), asa ca am umplut toate compartimentele. Am pastrat doar in primul compartiment 2 tevi de scurgere de 75mm, pe care le-am "astupat" cu niste burete/perlon, pentru filtrarea mecanica. Atasez niste imagini, sper eu lamuritoare. Dupa cum spuneam, in lateralul acvariului am toata filtrarea, schimbul de apa la picatura (apa osmozata 85% si normala - duritate cca30, restul de 15%), incalzire, CO2, powerhead si chiar un loc pentru un acvariu de 5-6l pentru carantina, maternitate, etc. Fata minisump-ului astuia, acum transparenta, se va opaciza cu autocoland negru. Filtrarea metanica este destul de simplu de curatat, practic este un disc de burete grosier si unul de perlon, infipte pe un bat, pentru o introducere mai facila. Se colmateaza destul de des (cam la 2-3 zile maxim) si imi dau seama de asta pentru ca nivelul din sump scade, insa schimbul dureaza foarte putin (de ordinul secundelor), asa ca nu ma deranjeaza. Atasez imagini.

Am inceput ciclarea fara pesti pe 20 martie, ce-i drept doar in sump, insa abia acum NO2 a ajuns la 1mg/l, iar NO3 pe la 30-40mg/l. Am luat 3 buturugi si un coleg, care a dat cu coasa masiv in acvariu, mi-a dat niste microsorum pteropus si trident, cat si o gramajoara de christmas moss.

Ph-ul e setat la 6.7 cu un histerezis de 0.05, lumina de la 9 la 12 si mai apoi de la 16 la 21, iar apa se schimba cam 40% pe saptamana.

Intrebarea mea e cum fac cu fertilizarea. Ma gandeam sa vb cu Cristi Ionescu (sper sa nu fac valuri pe aici) sa-mi dea niste micro si macro. Am doar niste moss si niste pteropus si or sa mai ajunga niste anubias, adica nu cine stie ce plante.
[Thumb - filtrare-rezerve.jpg]

[Thumb - acvariu-neplantat.jpg]

[Thumb - filtrare-sus.jpg]

[Thumb - filtrare-fata.jpg]

Humbert
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 26/10/2008 15:59:25
Messages: 2620
Location: Bucuresti, P-ta 1 Mai
IP:
Offline

Hardscape-ul arata bine.
eu am o chestie, asa, care spune 'niciodata sa nu pornesti un plantat fara plante'.
eu ti-as recomanda sa te duci in cea mai apropiata piata si sa iei cele mai ieftine plante (elodewa etc) si sa umpli acvariul cu ele.
eu cred ca e foarte important sa ai cat mai multe plante in el inca din ziua 1.



vicud
Junior member

Joined: 20/03/2014 06:44:12
Messages: 46
Location: Bucuresti, Sect. 4.
IP:
Offline

Nu stiu de ce pozele nu se ataseaza in ordinea in care le incarc, si deasemenea nu stiu cum sa fac sa le inserez intre paragrafe. Cred ca trebuie sa le uploadez pe un site de poze, adica nu se pot lua din calculator (asa cum mi-ar conveni mie).

Humbert, scriam postul in timp ce tu deja terminasei. E plauzibila treaba cu plantele din prima zi, cred ca papa toti fertilizantii si nu mai ramane nimic algelor. Am urmat insa indicatiile din articolul cu ciclarea fishless, unde spune ca plantele se pun abia dupa ce nitritii o iau in jos si, logic, apar nitratii. Sunt incepator si nu-mi da mana sa improvizez. Incerc sa gasesc o logica in toate informatiile pe care la primesc, insa inca nu improvizez.
Crezi ca e gresit ca am pus microsorumul? adica ce as putea sa fac sa nu ma umplu de alge, asta e si intrebarea mea.

Atasez si poza cu plantele. Substratul e steril (pietris Hornbach 2-3mm si nisip fin bej).
Astept eventuale sugestii referitoare la fertilizare si nu numai, pentru care va multumesc anticipat.
[Thumb - acvariu-plantat00.jpg]

This message was edited 1 time. Last update was at 07/04/2014 08:57:17

 
Forum Index » Acvarii plantate - Jurnal
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com