[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Primul acvariu  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
v3c
Junior member

IP:

Salut,

Ma gandesc sa imi fac un acvariu de apa dulce de aproximativ 120 de litri. Cu greu m-am abtinut sa nu cumpar nimic si sa ma apuc de documentare in primul rand.
Planul meu ar fi(pe baza a ceea ce am citit pana acum):
1. Cumpar acvariu + capac + neon
2. Cumpar substrat
3. Cumpar filtru
4. Cumpar termostat + termometru, furtun, mincioc
5. Cumpar plante (pentru incepatori, ce necesita putin CO2)
6. Cumpar pesti + mancare

Am gasit un nene (http://www.sudeepmandal.com/hobbies/planted-aquarium/low-tech-planted-tank-guide/ ) ce are un ghid pas cu pas pentru un astfel de acvariu(non CO2). Ma gandesc sa fac exact ce spune el si apoi pe masura ce voi deveni mai avansat voi incepe sa testez si cu plante mai pretentioase

Voi incerca sa va tin la curent si sa pun si poze pe masura ce avansez.
Are cineva idee de unde as putea cumpara un acvariu incastrat intr-o rama de lemn? Capacul de deasupra tot din lemn trebuie sa fie.
Apreciez orice feedback referitor la plan. Multumesc
rodoselada
Senior member
[Avatar]

IP:

sincer cred ca numai pe comanda poti face iar capacul din lemn mai dificil ca se umfla cel mai bine din forex colantat
koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

Hmm, nu e chiar asa...

- acvariul trebuie "ciclat", adica nu poti baga pestii in el din prima zi "de apa".
- hotaraste-te asupra pestilor care iti plac, abia apoi poti sa incepi sa faci planuri...
- citeste cu atentie cate ceva din ce s-a tot scris pe aici, ai ce invata.
- recomand urmatoarele articole:

Ciclul azotului: http://www.acvariu.ro/generalitati/-/asset_publisher/uA9v/content/15819?redirect=%2Fgeneralitati

Inceputul, primul acvariu: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/2013.page

Populare, compatibilitate, stocare: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/692.page

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
simpfzoli
Membru de baza

IP:

pe linga astea la punctul 4 nu este ceva in regula. cu termostatu...... poate vroiai sa scrii incalizitor cu termostat
[WWW] [Yahoo!]
pooops
Member
[Avatar]

IP:

Rama de lemn... nu stiu ce sa zic. Lemnul in timp se deformeaza, "lucreaza".
O solutie ar fi sa il faci pe cornier de aluminiu pe care sa pui un autocolant care sa imite lemnul.
Daca te gandesti la un anume acvariu, mai bine il faci pe comanda sau te uiti la ce gasesti in comert si iei ce gasesti. Eu as opta pentru prima varianta.
La fel si capacul, de obicei capacele standard au un nivel de lumina de 0,3w/litru, ceea ce e putin daca vrei sa ai si cateva plante prin el.
Intai documenteaza-te fa-ti o parere iar daca ai nevoie de sfaturi, noi suntem aici.
Si un sfat.... NU TE GRABI!

Daca totul e minunat inseamna ca esti deja mort!
[Email] [MSN]
cingo171179
Senior member
[Avatar]

IP:

poti incerca sa faci un capac din lambriu de pvc

pestisoru meu de aur
v3c
Junior member

IP:

Acvariul il pun pe un blat de lemn. Rama si capacul din lemn le vreau doar din motive estetice
v3c
Junior member

IP:

Salut,

Dupa o analiza tabelului de compatibilitate pesti apa dulce, mi-am notat urmatoarele specii de pesti pentru acvariul plantat:

- celestial pearl danio
- tetra neon
- cherry barb

Dupa ce stabilizez acvariul si mai prind incredere, intentionez sa pun si shrimpi. Cei mai interesanti mi s-au parut amano,yellow, cardinal, crystal red
Am gasit si o lista de plante ce sunt usor de intretinut :java moss, amazon sword, java fern, vallisneria, amazonia frogbit, anubias, anacharis
Inca nu m-am decis cum va arata acvariul din punct de vedere vegetatie, tot ce stiu este ca vreau sa fie multa

Vi se par ok, pestii alesi de mine sau o sa iasa o sorcova?
tonyve
Junior member
[Avatar]

IP:

eu la al meu am facut coltare de lemn 2mm si leam lipit de acvariu capacul lam facut di placaj de 8mm si lam vopsit negru +interiorul alb am mai facut si la prieteni si nu ave nici a problema din pvc mi se pare inesteti
Lucian
Administrator
[Avatar]

IP:

Atentie la lemn ca este foarte pretentios la umiditate/caldura. Daca pui in interiorul capacului sistemul de iluminat se va incalzi foarte tare si in plus pe peretii interiori noaptea se va face condens => lemnul lucreaza, apar microfisuri in vopsea/lac si incepe distractia Eu am renuntat la un capac din PAL si mi-am facut unul din lemn pentru a fi mai aspectuos si mai usor. Tot ce am realizat a fost ca mi s-a curbat lemnul si acum arata jalnic...

„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
v3c
Junior member

IP:

Acvariul Juwel rio 125 nu are capacul din lemn?

http://www.juwel-aquarium.de/en/Products/Aquariums/Rio-Line/Rio-125-black.html#!juwel-000000000000001700
scorpionul
Aquamaster
[Avatar]

IP:

2 chestii de care trebuie sa tii cont la Juwel: nu lucreaza cu lemn( de fapt nu stiu eu personal nici o firma care sa lucreze cu lemn)-aici ma refer la capace desigur si 2: neoanele lor au o lungime tipica( specifica Juwel), adica va trebui sa cumperi neoane numai de la ei, care nu sunt ieftine deloc. Ca sa modifici capacul sa pui alte dimensiune de neoane e problema mare

This message was edited 1 time. Last update was at 30/12/2013 12:14:39

armonia vietii consta in echilibrul pe care il asiguram
[Yahoo!]
scorpionul
Aquamaster
[Avatar]

IP:

si inca ceva legat de pestii la care te-ai gandit: celestial pearl danio (sau microrasbora galaxy) se gasesc mai greu pe piata au pretul intre 8-15lei si mananca puii de shrimpi( asta ca tot te gandesti sa ai si shrimpi in acvariu). Proportia de shrimpi fata de galaxy trebuie sa fie foarte mare ca sa se mai poata si inmulti

armonia vietii consta in echilibrul pe care il asiguram
[Yahoo!]
koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

Nici eu nu sunt prea incantat de ideea unui capac din lemn... Lemnul "lucreaza", de aia nu e indicat!

... daca vrei ca acvariul sa fie in "ton cu mobila", atunci poti folosi fara probleme un capac din PAL... se lacuieste si rezista fara probleme, ani de zile.

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
tonyve
Junior member
[Avatar]

IP:

nu vreau sa ma contrazic cu nimeni dar daca il face din placaj(8mm) si il trateaza corespunzator ex:vopsit+izolator dur{solutie pt parchet}sau sadolin cel mai vechi capac al meu are 5 ani si este ok
v3c
Junior member

IP:

Salut si La Multi Ani!

M-am decis sa imi fac un iwagumi low tech, pana la urma (pentru a pastra lucrurile simple si a le duce la sfarsit cu bine). Imi place frumusetea pe care o emana simplitatea lor
Voi cauta sa pun in jur de 5 pietre, dispuse pe lateral si sa las pe centru gol pentru a crea aspectul de adancime
Plante:hemianthus callitrichoides(fata), staurogyne repens (la baza stancilor) si eleocharis acicularis (in spate). Pestii raman aceeasi de pe lista(desi sunt putin ingrijorat in ceea ce priveste galaxy vs shrimps )

Am identificat urmatoarele probleme pe care va trebui sa le rezolv:

- de unde gasesc pietre(nu prea sunt siteuri romanesti iar afara sunt scumpute)
- sa gasesc o cale sa maschez: incalzitor, termostat, filtru si pompa de aer
- sper sa nu fie nevoie de co2 aditional(pentru ca va trebui sa ascund inca un obiect). aici ma mai documentez daca plantele sunt ok si fara

Va tin la curent cu progresul si sa auzim numai de bine!
ROCrysty
Junior member
[Avatar]

IP:

Salut si La multi ani.

Eu azi am reusit sa imbin pasiunea veche cu cea noua: Am mers cu bicicleta pe malu apei si am cautat pietre pentru acvariu.
Tratamentul lor e relativ simplu (l-am gasit aici, pe forum): fierbere 2h, lasat in apa o saptamana, fierbere iar 2 ore si lasat inca o saptamana in apa. Daca apa e colorata mai bagam o fierbere.

Eu am Raul bistrita la 10 minute de mers pe jos, 3 cu bicicleta.

Daca te ajuta, spune-mi ce forma / dimensiuni ai nevoie si le "donez". cu 10 lei (10 kg de pietre trimise prin posta romana) faci o multime de chestii.

Sunt incepator. Daca am spus ceva gresit, scuze. Inca invat, dar vreau sa ajut pe cat posibil.
[Yahoo!]
sv_costin
Membru de baza
[Avatar]

IP:

ca sa inteleg si eu....ai fiert pietrele????De la ce anume s-ar putea colora apa??
Cred ca ai inteles putin aiurea...Buturugile se fierb nu pietrele.. pietrele le fierbi doar daca vrei sa le dezinfectezi...

v3c : pietre cel mai probabil gasesti in natura nu la magazin. e si mai ieftin si ai si de unde sa alegi.. pompa de aer cred ca o elimini daca vrei plante . pentru filtru poti opta pentru unul extern home-made de genul sump care sa fie asezat sub acvariu in stand/masa sau in spatele acvariului , in care poti ascunde si incalzitorul..

This message was edited 1 time. Last update was at 01/01/2014 17:29:11

DanX
Member
[Avatar]

IP:

alyenn666 wrote:ca sa inteleg si eu....ai fiert pietrele????De la ce anume s-ar putea colora apa??
Cred ca ai inteles putin aiurea...Buturugile se fierb nu pietrele.. pietrele le fierbi doar daca vrei sa le dezinfectezi...

Nota Bene

http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20/26601.page
ROCrysty
Junior member
[Avatar]

IP:

Am fiert bolovanii pentru dezinfectie, dar am uitat sa precizez ca am gasit si o radacina vie (de la nu stiu ce copac) si pentru ea fac tratamentu.

Bolovanii ii tin in apa la curatat si dupaia le mai dau o fiertura, sa fiu eu sigur ca e ok. Am facut rapid 2 poze la 3 pietre...

http://imageshack.us/a/img593/1550/jibx.jpg
http://imageshack.us/a/img22/1543/k8mk.jpg
http://imageshack.us/a/img827/7493/j72g.jpg
http://imageshack.us/a/img854/259/vh6b.jpg

Pe malu apei am un infinit de posibilitati. Daca are nevoie colegu nostru, am sa ii trimit.
[Yahoo!]

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: